Šport > Nogomet
177 ogledov

Stadion z najbolj znamenito črto na svetu

stadion Zerão ekvator Wikipedia Glavna tribuna stadiona Zerão.
Simpatičen športen objekt je postavljen na zanimivi lokaciji.

V več kot polmilijonskem mestu Macapá na severovzhodu Brazilije stoji več nogometnih stadionov, eden od njih je poseben zaradi svoje lokacije. Uradno ime objekta je Estádio Olímpico Milton de Souza Corrêa, popularno ime pa Zerão.

"Velika ničla", kakor bi popularno ime stadiona prevedli v slovenščino, je pomenljiv vzdevek. Sredinska črta nogometnega igrišča je namreč zarisana točno na ekvatorju, torej na zemljepisni širini 0°. Med vsako tekmo torej po ena ekipa izmenično brani severno oziroma južno poloblo.

Mesto Macapá leži na severnih obronkih delte reke Amazonke, nedaleč od obal Atlantskega oceana. Nobena od lokalnih nogometnih ekip ne dosega najvišjih rangov brazilskega nogometa.

Na Zerãu uradne tekme igrajo štirje različni klubi, trenutno je najvišje rangiran Trem Desportivo Clube, ki igra v četrtem državnem rangu, torej brazilski Série D.

Estádio Olímpico Milton de Souza Corrêa je bil zgrajen leta 1990 in sprva poimenovan po legendarnem dirkaču formule 1 - Ayrtonu Senni

Pred desetimi leti je bil stadion, ki je v lasti brazilske zvezne države Amapá, prvič prenovljen. Za uradne nogometne tekme lahko sprejme 10.000 gledalcev.

stadion Zerão ekvator | Avtor: Instagram Instagram

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice