Šport > Nogomet
104 ogledov

Zgodovinski večer: Mladi Slovenci prejeli najboljše možne novice!

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let Twitter/NZS
Aćimovićevi varovanci so po razpletu preostalih petkovih tekem že na EP!

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let se je že neposredno uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Slovaškem. Na EP napreduje vseh devet zmagovalk skupin ter neposredno tudi tri najboljše drugouvrščene zasedbe. Slovenija si je že zagotovila najmanj mesto med temi tremi.

Ne glede na to, ali trenutno vodilni varovanci selektorja Milenka Aćimovića končajo na drugem mestu v skupini H, jih nihče več iz drugih skupin ne more potisniti izven treh mest, ki z drugega mesta prinašajo nastop na EP.

Slovenija ima po vseh osmih odigranih tekmah na vrhu skupine H 17 točk. V torek jih lahko v zadnjem krogu prehitijo Francozi, če bodo slavili proti Avstriji ali pa iztržili točko. Le v primeru francoskega poraza bi Slovenija ostala na vrhu in s prvega mesta napredovala na EP.

A tudi če bo osvojila drugo mesto, se bo prvič v svoji zgodovine skozi kvalifikacije prebila na EP do 21 let. S 17 točkami bi se lahko pred njo uvrstili bodisi Ukrajina bodisi Anglija, ki se borita za prvo mesto v skupini F, ob tem pa bi lahko Slovenijo prehitela le še Poljska iz skupine D.

Zaradi razpletov petkovih dvobojev, namreč Slovenije ne more več prehiteti nobena od potencialnih drugouvrščenih zasedb. Pred zadnjim krogom so za njo Švica (14/skupina E), Wales (14/skupina I), Belgija (13/skupina B), Hrvaška (13/skupina G), Irska (12/skupina A) in Švedska (11/skupina C).

Seveda pa lahko pride na drugih mestih še do določenih sprememb. Vendar tudi ostale reprezentance, ki še upajo na drugo mesto, torej Norveška v skupini A, Škotska v skupini B, Gruzija v skupini C, Finska v skupini E, Grčija v skupini G in Češka v skupini I, Slovenije točkovno ne morejo ujeti.

Slovenska reprezentanca do 21 let je sicer enkrat že nastopila na EP, a je takrat skupaj z Madžarsko gostila turnir, zato je bila nanj uvrščena neposredno. Tokrat so si mladi slovenski nogometaši prvič prek kvalifikacij zagotovili nastop med elito stare celine.

EP do 21 let bo s 16 najboljšimi reprezentancami prihodnje leto junija potekalo na Slovaškem. Žreb skupin bo 3. decembra v Bratislavi. Nastop na turnirju so si ob gostiteljici in Sloveniji že zagotovile tudi Danska, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Španija in Ukrajina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice