Šport > Olimpijske igre
315 ogledov

Janja Garnbret potrdila svojo premoč!

Janja Garnbret Profimedia
Janja Garnbret s prepričljivim prvim mestom polfinala v boj za zlato.

Branilka olimpijskega zlata iz Tokia Janja Garnbret se bo kot zmagovalka polfinala podala v boj za drugi naslov olimpijske prvakinje v kombinaciji športnega plezanja. Garnbretova bo edina slovenska finalistka. Druga Slovenka Mia Krampl je na 17. mestu ostala brez finala. Luka Potočar je v moški konkurenci na olimpijskem prvencu zasedel 16. mesto.

Korošica je šla na prizorišče zadnjega dejanja olimpijske kvalifikacijske runde kot zadnja na startnem seznamu. Že po balvanskem delu je dejala, da ni bila še nikoli tako mirna. V balvanski rundi je bila razred zase, edina je osvojila vse štiri vrhove balvanskih smeri ter skupno 99,6 točke od 100 možnih. Že s tem dosežkom se je skorajda uvrstila v finale. Po 19 nastopajočih v današnjem delu tekmovanja je zasedala 12. mesto, ne da bi sploh nastopila v težavnosti.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

A Garnbretova ni kalkulirala ter se je podala na polno v boj tudi v težavnostni preizkušnji. Premagala je vse pasti, dosegla višino, s katero se je že uvrstila v finale, a je nadaljevala naprej. V igri je bil prestižen boj za vrh smeri. Japonka Ai Mori pred njo se je dotaknila vrha, a ga ni zadržala.

Tudi Garnbretova se je stegnila proti zadnjemu oprimku, zagrabila je z roko vrh, a ga ni zadržala z obema rokama, višina 48+ ji je prinesla delitev prvega mesta v težavnosti, 96,1 od 100 možnih točk ter skupni dosežek 195,7 od 200 točk, s katerim je prepričljivo dobila polfinale. Avstrijka Jessica Pilz na drugem mestu je zbrala 156,9 točke, 38,8 točke manj od Slovenke. Američanka Brooke Raboutou na tretjem mestu pa 155,8 točke.

Janja Garnbret | Avtor: Profimedia Profimedia

"Danes se mi zdi, da sem plezala zelo dobro, res sem uživala, bila sem še bolj sproščena kot na balvanskem delu. Ko sem prišla ven, sem se počutila tako kot doma, vse mi je bilo že znano, tako da sem res lahko uživala in dala vse od sebe," je v izjavi za slovenske novinarje dejala slovenska šampionka Garnbret.

Po njenem mnenju je bila smer lažja, kot je pričakovala. "Do oprimka, ki je prinesel 60 točk, si lahko kar 'počival', kjerkoli si praktično hotel, potem pa se je začela težja smer. Ko sem padla, sem takoj pomislila, kaj sem naredila narobe, kaj bi lahko naredila, da bi zlezla še do vrha. A obenem sem vedela, da sem že v finalu. V soboto je nova igra, novi balvani, nova smer, tako da lahko grem samozavestno plezat," je napovedala Garnbret.

Mia Krampl | Avtor: Epa Epa
Med tekmovalkami, ki so se merile v polfinalu, je nastopila tudi Mia Krampl. Golničanka na balvanih ni blestela, tako da je bil tudi točkovni izplen skromnejši. Nobenega od štirih izzivov mi zmogla do vrha, od možnih 100 je v drugi del polfinala prenesla 28,4 točke.

V težavnosti je nastopila bolje. Se je pa njena pot v steni vseeno končala hitreje od pričakovanj. Nastop je končala pred najtežjim finalnim odsekom stene, ki prinaša tudi največ točk. Odneslo jo je s stene, kar ji je odneslo tudi sanje o uvrstitvi v prvi olimpijski finale.

Višina 36+ ji je prinesla 51,1 točke za končni izkupiček 79,5 točke. Pred tremi leti na OI v Tokiu je bila 18., ko je bil tekmovalni program bolj zgoščen in zahtevnejši. Tekmovalke so se takrat v okviru kombinacije merile še v hitrosti, v Parizu je hitrost samostojna disciplina. "Cilj je bil boriti se in dati vse od sebe, kar mi ni v celoti uspelo. Lahko bi bilo boljše," pa je dejala Krampl.

Po končanem polfinalu, ki je potekal v dveh delih in dveh dneh, je znanih vseh osem finalistk, ki se bodo za zlato, srebrno in bronasto odličje po dnevu počitka merile v soboto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice