Šport > Olimpijske igre
4688 ogledov

Ogorčena tudi predsednica Slovenije: "Ni prav, absolutno ni prav!"

Imane Khelif Epa
Boksarski dvoboj na olimpijskih igrah v Parizu je prilil olje na ogenj polemiki o enakopravnosti spolov. Ogorčenje je prisotno tudi v političnem vrhu Italije oziroma Slovenije. Medtem pa nacionalni zvezi še naprej branita svoji 'športnici'.

V središču olimpijskih iger v Parizu je te dni vse bolj odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da nastop dovoli boksarkama, ki jima je lani Mednarodna boksarska zveza prepovedala nastop, ker naj ne bi izpolnjevali pogojev za nastop v ženski kategoriji. Uvodni nastop Alžirke Imane Khelif v četrtek je prilil olje na ogenj razpravi.

Imane Khelif Svet se zgraža Šport Sramota! Tako se je razpletel spopad moškega z žensko na OI

Dvoboj prvega kroga ženske kategorije do 66 kg med Khelif in Italijanko Angelo Carini je bil porinjen v središče dogajanja na igrah, potem ko je Italijanka v solzah in okrvavljena predala dvoboj po zgolj 46 sekundah, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Carini se je z dvoboja umaknila po dveh prejetih udarcih v obraz. Po koncu je zavrnila rokovanje z nasprotnico in se zgrudila v joku na sredini ringa. "Pogosto se borim v reprezentančnih akcijah. Treniram z bratom. Pogosto se borim z moškimi, ampak danes je preveč bolelo," je o prejetih udarcih dejala 25-letna Italijanka.

Carini | Avtor: Epa Epa

Njena reakcija je na spletu sprožila polemiko, ki grozi, da bo popolnoma zasenčila igre v Parizu, je dodala AFP. Glede dogajanja v boksarskem ringu v Parizu pa so se oglasile številne znane osebnosti po svetu.

V središču razprave je, ali je prav, da Khelif in Tajvanka Lin Yu-Ting, ki se bori v kategoriji do 57 kg, nastopata v ženski konkurenci. Obema je Mednarodna boksarska zveza (IBA), ki ji je Mok sicer zaradi korupcije in drugih nepravilnosti leta 2023 dokončno odvzel status krovne zveze, lani prepovedala nastop na svetovnem prvenstvu zaradi neuspešnih testov spola.

Boksarki sta sicer pred tem nastopili v ženski konkurenci na olimpijskih igrah pred tremi leti v Tokiu.

IBA je svojo odločitev glede nastopa na SP pojasnila v izjavi v sredo: "Športnici nista opravljali testa testosterona, ampak jim je bil predpisan drug priznan test, pri čemer podrobnosti ostajajo skrivnost."

Turnir v Parizu zaradi izključitve IBA poteka pod okriljem Moka, ki je v četrtek znova zagovarjal odločitev, da dovoli nastop obema boksarkama. Tiskovni predstavnik krovnega olimpijskega gibanja Mark Adams je pred dnevi pojasnil, da sta obe "v potnih listih predstavljeni kot ženski".

Po njegovih besedah vse boksarke na igrah v Parizu izpolnjujejo pogoje za nastop. Ob tem je poudaril, da je določanje meril ustrezanja določenemu spolu "neverjetno zapleteno" in da bi si vsi želeli, da bi bil odgovor vselej en sam, da ali ne.

Imane Khelif | Avtor: Epa Epa

To pojasnilo ni prepričalo italijanske premierke Giorgie Meloni, ki je ob obisku italijanskih športnikov v Parizu dejala, da dvoboj ni bil enakopraven in da se ne strinja s politiko Moka glede tega. "Menim, da bi športnicam z moškimi genetskimi značilnostmi morali prepovedati nastop v ženskih kategorijah," je dejala članica skrajno desne stranke Bratje Italije.

S tem pa se je razprava na družbenih omrežjih zgolj začela. "Angela Carini je naredila prav, da je sledila svojemu notranjemu čutu in dala prednost svoji fizični varnosti, vendar ne ona ne druge športnice ne bi smele biti izpostavljene tovrstnemu fizičnemu in psihološkemu nasilju na podlagi svojega spola," je dejala posebna poročevalka Združenih narodov za preprečevanje nasilja nad ženskami Reem Alsalem.

Oglasila se je tudi teniška legenda Martina Navratilova, ki je dejala, da gre za "obžalovanja vreden" primer in zatrdila, da je Khelif moški.

Nataša Pirc Musar | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi v Sloveniji razprava ni šla mimo znanih osebnosti, oglasila se je celo predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je ob poobljavljenem posnetku konca dvoboja med Khelif in Carini zapisala: "Ni prav, absolutno ni prav. In to nima nobene zveze z enakostjo spolov. Absolutno nobene."

V nadaljnjem pojasnilu pa je zapisala: "V konkretnem primeru se postavlja vprašanje, ali ima alžirska tekmovalka zaradi svojih telesnih predispozicij nesprejemljivo prednost. Takšna prednost pa nima povezave z enakostjo spolov in na to sem želela opozoriti. Zavedam se, da je to izjemno zapletena tema, vendar se bo moral Mok s tem soočiti in postaviti določena pravila. Ostro pa obsojam vse napade na alžirsko boksarko zaradi njenega izgleda in ji želim uspešno življenjsko ter športno pot."

V bran boksarkam v središču polemik o njunem spolu sta se postavili nacionalni zvezi obeh. Olimpijski komite Alžirije je ostro zavrnil "zlonamerne in neetične napade nekaterih tujih medijev na našo ugledno atletinjo Imane Khelif" in dodal, da gre za laži, je poročala AFP.

Prav tako se je tajvanski predsednik Lai Ching-te postavil v bran Lin: "Združimo se pri podpori za našo boksarko," je zapisal na Facebooku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bi_ba 11:08 02.avgust 2024.

    Ni potreben noben test - iz aviona se vidi, da je dec (še grd povrhu).

  • Plavi-mil 09:49 02.avgust 2024.

    Kje ste danes "feministke" ali ste samo na papirju, da dobivate naš davkoplačevalski denar, kje je bajsa iz 8. marca, nič jo ni slišati, kje je Fajonka, katera bluzi o enakosti spola, kje? zakaj "svobodna " RTV greznica ni včeraj ...prikaži več nič objavila o tem pretepanju ženske v ringu, kaj je zdaj, HINAVCI?

  • PasjaProcesija 09:38 02.avgust 2024.

    Predsednica v svoji mantri brezpogojnega ugajanja veliko piše, misli pa bolj malo. Ker svojega nereda na podstrešju ne zna urediti, ji raje svetujem molk. Enakost spolov je točno to. Če velja enakost, se pojdimo sedaj šport znotraj ene same spolne ...prikaži več kategorije. Pa prosim, da nas zavoljo tega ne kastrirate :) Enakopravnost je nekaj drugega. Kaj je pri določanju spola tako zapletenega? En kriterij so kromosomi, drugi spolovilo. Če ustrezno ne izpolnjuješ obeh, ne moreš tekmovati v ženski kategoriji.