Šport > Olimpijske igre
1937 ogledov

Sramota! Tako se je razpletel spopad moškega z žensko na OI

Imane Khelif Profimedia
Alžirska boksar(ka) zmagala po predaji Italijanke.

Alžirska boksarka Imane Khelif je v svojem prvem dvoboju v Parizu premagala Italijanko Angelo Carini. Carini se je namreč po 46 sekundah borbe predala z besedami, da dvoboj "nima smisla". Alžirka je bila sicer lani po neuspešno opravljenem testu spola diskvalificirana s svetovnega prvenstva v New Delhiju, na igrah pa ji je Mok vseeno nastop dovolil.

Khelif je napredovala v četrtfinale ženske kategorije do 66 kg, potem ko je dvakrat močno udarila Italijanko, ki dvoboja ni nadaljevala tudi zaradi poškodovanega nosu. Carini je bila po dvoboju vidno pretresena in se ni želela rokovati z nasprotnico, kasneje je v ringu začela jokati.

Medijem je v solzah dejala, da ima hude bolečine v nosu, kri pa da ji je iz nosu začela teči že po prvem udarcu. Kmalu po začetku boja je zato rekla stop, saj se je želela izogniti nadaljevanju dvoboja. Dodala je, da se je pogosto borila v reprezentanci, tudi proti moškim, da trenira z bratom, danes pa je bila bolečina prevelika.

Khelif je bila v dvorani deležna bučne podpore, spodbujali so jo številni navijači z alžirskimi zastavami, med dvobojem pa skandirali njeno ime. Po zmagi je dejala le, da je vedno zadovoljstvo zmagati na tako pomembnem tekmovanju, vendar ostaja osredotočena na svoj cilj, medaljo.

Dvoboj je med srečanjem z italijanskimi športniki v Parizu komentirala tudi italijanska premierka Giorgia Meloni in dejala, da ni bil enakovreden. "Ne strinjam se z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok). Mislim, da športniki, ki imajo moške genetske značilnosti, ne bi smeli tekmovati v ženski konkurenci," je povedala. Mok je sicer olimpijski nastop dovolil tudi boksarki Lin Yu-ting iz Tajvana, ki prav tako ni nastopala na svetovnem prvenstvu.

Različnim stališčem glede primernosti tekmovalk za nastop na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu botruje dejstvo, da je določitev primernosti v vsakem od primerov v pristojnosti drugih organov - v primeru svetovnega prvenstva Mednarodne boksarske zveze (IBA), v primeru olimpijskih iger pa Moka.

Pred svetovnim prvenstvom so testi pokazali, da ima Khelif previsoko raven testosterona. Tiskovni predstavnik Moka Mark Adams pa je v torek dejal, da je določanje meril t. i. primernosti spola neverjetno zapleteno. Yu-ting in Khelif sta v ženski kategoriji nastopili tudi na igrah v Tokiu.

Imane Khelif | Avtor: Profimedia Profimedia

V bran Khelif in Yu-ting so stopili tudi predstavniki njunih držav. Alžirski olimpijski komite je obsodil "zlonamerne in neetične napade nekaterih medijev proti naši ugledni športnici Imane Khelif". Dodali so da gre za laži, ki so popolnoma nepoštene. Yu-ting pa je javno podprl tajvanski predsednik Lai Ching-te.

O svojih pomislekih je spregovorila tudi boksarka Caitlin Parker iz Avstralije, ki sicer tekmuje v kategoriji do 75 kg, zato se ne bo pomerila z nobeno od njiju. "Ne strinjam se, da je to dovoljeno, zlasti v borilnih športih, saj je lahko zelo nevarno," je povedala.

Na problematiko so opozorili tudi nekateri predstavniki nevladnih organizacij. Direktorica organizacije Sex Matters, ki se zavzema za človekove pravice, povezane z biološkim spolom, Fiona McAnena je dejala, da je nepošteno, da je morala Carini na vrhuncu svoje kariere priznati poraz zaradi lastne varnosti. Meni, da je treba končati nevaren in absurden spektakel moških v ženskem športu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Grunf 21:31 01.avgust 2024.

    Tole sicer nima kaj dosti z LGBT, gre namreč za navadno goljufijo, ki je še toliko bolj absurdna v panogi, kot je boks. Tako vsem na očeh predelan dedec pretepa ženske za kar bo na koncu celo nagrajen z medaljo. ...prikaži več Največ zaslug za to imajo stari senilneži v MOK, razvajani v hotelih s petimi zvezdicami in palačah arabskih šejkov. Te stare senilneže bi prebudil zgolj bojkot ostalih tekmovalk in njihovih vodstev. Ali jim je vseeno.

  • Avatar jezeran
    jezeran 21:19 01.avgust 2024.

    Retardirane OI, golazen je treba počistiti

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 21:09 01.avgust 2024.

    Te igre podoživljajo propad starega Rima...Degradacija normalnosti in vrednot..EU gre v kurac skupaj z ovcami...Običajno sledi vojna, Ukrajina vabi ovce na striženje in kot meso za v boršč...