Šport > Olimpijske igre
2212 ogledov

Moška bosta na olimpijskih igrah pretepala ženske, ogorčeni odzivi

Imane Khelif Profimedia Imane Khelif.
Boksarsko olimpijsko tekmovanje spremlja precej kontroverznosti.

Ta teden se na olimpijskih igrah v Parizu začenjajo boji v ženskem boksu. V konkurenci sta tudi Imane Khelif iz Alžirije in Lin Yu-Ting s Tajvana, ki jima je Mednarodna boksarska zveza (IBA) lani marca po izvedbi DNK testov prepovedala nastop na svetovnem prvenstvu v New Delhiju, ker je dvomila v njuno spolno identiteto.

Predsednik IBA Umar Kremlev je takrat dejal sledeče: "Določeni športniki imajo kromosome XY. Odkrili smo športnike, ki so poskušali goljufati in se pretvarjati, da so ženske." Alžirski olimpijski komite se je takrat v imenu Khelif pritožil, a ni bil uspešen.

Svoj pogled je podala mehiška boksarka Brianda Tamara, ki je že okusila moč Imane Khelif v ringu. "Njeni udarci so me zelo boleli. V svojih 13-ih letih boksanja se še nisem počutila tako nemočno. Hvala bogu, da sem sploh prišla iz ringa," je dejala Tamara, ko se je soočila s Khelif ob koncu leta 2022 (video spodaj).

Imane Khelif tekmuje v kategoriji do 66 kilogramov, Lin Yu-Ting (spodaj) v kategoriji do 57 kilogramov.

Lin Yu-Ting | Avtor: Profimedia Profimedia

Boksanja na olimpijskih igrah ne vodi IBA, ampak Mednarodni olimpijski komite (MOK), ki je zavzel stališče, da "športniki ne smejo biti izključeni na podlagi "transspolne identitete ali spolnih različic". Po zagotovili Moka vse boksarke izpolnjujejo pogoje za nastop v Parizu.

Ebanie Bridges je bila precej ostra. Avstralka, nekdanja svetovna prvakinja po verziji IBF, je moške, ki želijo tekmovati v ženski konkurenci, označila za sadiste.

"To je prekleto gnusno. Ogabno je, da Mok tem ljudem, ki zgledajo kot moški, dovoli nastopati proti ženskam. Ti biološki moški, ki želijo tekmovati v ženskem boksu so sadisti. Vsak moški ve, koliko močnejši je od žensk ... Biološka razlika obstaja," je zapisala Bridges.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • popokatopetl 15:05 31.julij 2024.

    https://www.youtube.com/watch?v=URz-RYEOaig

  • stinger 14:06 31.julij 2024.

    Točno tako. Saditi. Prekleto nagravžno

  • Avatar rajko55
    rajko55 13:52 31.julij 2024.

    Ali si je naša pepa tako predstavljala opolnomočenje žensk na teh OI?

Sorodne novice