Šport
3810 ogledov

Ne morejo verjeti: Leški je šokirala svet!

Andreja Leški Anže Malovrh/STA
Andreja Leški je presenetila tudi Mednarodno judo zvezo, razžalostila pa je predvsem Francoze.

Andreja Leški je bila na tokratnih olimpijskih igrah sedma nosilka v kategoriji do 63 kilogramov, svoj status pa je do polfinala tudi upravičila. Nato je sledil boj z branilko naslova, domačo zvezdnico Clarisse Agbegnenou. Ta je v Riu v finalu klonila proti Tini Trstenjak, pet let kasneje pa je Francozinja v Tokiu medsebojni dvoboj s prijateljico in z zdaj že upokojeno tekmico dobila. 

Šestkratna svetovna in petkratna evropska prvakinja je v polfinalu po napadu Leškijeva padla na bok deset sekund pred koncem dvoboja, nato pa ji je zmanjkalo časa za preobrat. Slovenka je slavila, v tistem trenutku si je zagotovila vsaj srebro, Francozinja pa je v solzah zapustila tatami.

"Leški je šokirala Agbegnenou in cel svet!" so ob tem zapisali na X profilu Mednarodne judo zveze.

"Kakšna žalost, prijatelji. Clarisse Agbegnenou, poražena v polfinalu, lahko pozabi na zlato kolajno," pa so poraz svoje junakinje pospremili pri francoski različici Eurosporta.

Primorka je nato v finalu zaostajala proti Mehičanki Prisci Alcaraz, a je nasprotnico kasneje uspela vreči na bok, nato pa si je zmago v nadaljevanju tega napada zagotovila tudi s tem, da je tekmico deset sekund zadržala na tleh.

Slovenija je osvojila tretjo judoistično zlato, na zadnjih šestih olimpijskih igrah pa že sedmo odličje. Vsa so bila osvojena v ženski konkurenci.

Andreja Leški | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Ob prvi mehiški kolajni v tem športu so bili sicer navdušeni tudi na drugi strani luže.

Bron sta na koncu osvojili Agbegnenou in  Laura Fazliu iz Kosova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice