Šport
1644 ogledov

Športnik s slovenskimi koreninami do zlata

Damir Mikec Profimedia
Zlati srbski strelec s slovenskimi koreninami.

Strelec Damir Mikec je z Zorano Arunović Srbiji priboril prvo medaljo v Parizu, glede na njegove korenine in izjave pa bi lahko rekli, da gre tudi za prvo zlato za nekdanjo Jugoslavijo. Zase rad pove, da je "pravi Jugoslovan", saj sta njegova stara starša iz Novega mesta, povezan pa je tudi z drugimi republikami nekdanje države.

Strelski par Mikec/Arunović je v finalu tesno premagal tekmeca iz Turčije, s čimer sta Srbiji priborila prvo medaljo na olimpijskih igrah v Parizu. Za 40-letnega Mikca je to sicer že druga olimpijska medalja, potem ko se je pred tremi leti iz Tokia vrnil s srebrom, ki ga je osvojil v posamični konkurenci.

V Splitu rojeni športnik je takrat za srbske medije dejal, da so si ga ob uspehih najprej želeli prisvojiti Hrvati, nato pa še Slovenci. Glede na njegovo življenjsko zgodbo pa bi si ga lahko prisvajali tudi Makedonci in Črnogorci.

Mikca priimek povezuje z Novim mestom, od koder sta njegova stara starša po očetovi strani. Ker je bil dedek oficir Jugoslovanske ljudske armade se je morala družina veliko seliti po državi, tako da je bil Mikčev oče rojen v makedonski Bitoli. Ker se je tudi oče odločil za vojaški poklic, je tudi njegova družina živela v več delih države.

Damir Mikec | Avtor: Profimedia Profimedia

Med eno od postojank je v Senti na severu Vojvodine spoznal Mikčevo mati, državno prvakinjo v metu diska madžarsko-srbskega porekla. Starša sta se nato zaradi težav z astmo pri obeh starejših sinovih preselila na jadransko obalo v Split, kjer se je leta 1984 rodil Damir.

Zaradi vojne na Hrvaškem je nato družina pobegnila v Herceg Novi na črnogorski obali. Še preden je končal osnovno šolo, so se preselili v Beograd, prestolnico takratne ZR Jugoslavije, kjer se je leta 1999 začel ukvarjati s strelstvom. Prek športa je spoznal tudi soprogo, salvadorsko strelko Melisso Mikec, rojeno Perez.

Kot je leta 2021 povedal v pogovoru za srbski časnik Kurir, je rojstni Split prvič po odhodu obiskal leta 2003, ali je kdaj obiskal tudi Dolenjsko, ni razkril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice