Šport
7682 ogledov

Slovenija ima zlato kolajno!!!!

Andreja Leški Anže Malovrh/STA
Slovenska judoistka Andreja Leški je postala olimpijska prvakinja.

V kategoriji do 63 kilogramov, ki je slovenskem judu prinesla že izjemne uspehe, na zadnjih dveh olimpijskih igrah na primer zlato in srebro Tine Trstenjak, se je Andreja Leški po treh zmagah najprej prebila v polfinale. Njena nasprotnica je bila domača zvezdnica Clarisse Agbégnénou, ki je bila v Tokiu in Riu v finalu nasprotnica Trstenjakove.

Leški se je v finalih svetovnih prvenstev dvakrat pomerila s Francozinjo, obakrat je izgubila. Premoč tekmici je morala priznati tudi letos v boju za bron. Skupen rezultat je bil doslej 5:0.

A tokrat je Leški do odločilnega napada prišla nekaj sekund pred koncem štiriminutnega dvoboja, ko je tekmico spravila na bok. Sledil je ogled videoposnetka, nato pa so sodniki Slovenki prisodili zmagovalni vazari. Francozinji je namreč zmanjkalo časa za pravi napad. 

Andreja Leški | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

S tem je slovenski judo osvojil medaljo že na šestih olimpijskih igrah zapored. Serijo je pred 20 leti v Atenah začela Urška Žolnir, nadaljevala Lucija Polavder v Pekingu, v Londonu znova Žolnirjeva, v Riu poleg Trstenjakove tudi Anamari Velenšek, v Tokiu pa še enkrat Trstenjak.

V finalu se bo Leški pomerila s presenetljivo finalistko Mehičanko Prisco Awiti Alcaraz, ki je premagala Hrvatico Katarino Krišto.  Edini medsebojni dvoboj s Slovenko doslej je dobila Mehičanka, ki je bila boljša lani v polfinalu grand slama v Taškentu.

V finalu je Mehičanka povedla že v prve pol minute, ko je spravila Slovenko na bok. A Primorka se ni vdala. Uspel ji je napad za vazari in tako izenačenje, nato pa je v nadaljevanju akcije svojo nasprotnico deset sekund zadržala na tleh. Tako je prišla do drugega vazarija in zlatega odličja.

Andreja Leški | Avtor: Profimedia Profimedia

Več sledi ...

Komentarjev 5
  • nostradamus 18:40 30.julij 2024.

    cestitke za zlato lahko smo ponosni na nase sportnike srbi naj pa kar pritiskajo minuse

  • Avatar SS666
    SS666 18:39 30.julij 2024.

    In?

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 18:36 30.julij 2024.

    Čestitke!!!

Sorodne novice