Šport > Olimpijske igre
941 ogledov

Leški: To je pravljica, od veselja me razganja

Andreja Leški Profimedia
Judoistka Andreja Leški v Parizu osvojila olimpijsko zlato.

Judoistka Andreja Leški je v kategoriji do 63 kg osvojila zlato olimpijsko medaljo ter tako Sloveniji priborila prvo medaljo na letošnjih igrah v Parizu. Sedemindvajsetletnica je v finalu z iponom premagala Mehičanko Prisco Alcaraz.

Tako kot že v četrtfinalu je Koprčanka tudi v finalu preobrnila zaostanek. Mehičanki, ki je odločno krenila v boj, je namreč že po 25 sekundah uspel vazari.

Že ob naslednjem prijemu se je znova reševala, uspelo se ji je izviti iz prijema tekmice. A vse to je ni zmedlo, po 1:44 minute dvoboja je sledila hitra akcija Slovenke in 10-sekundni prijem na tleh za zmagoviti ipon.

"Neverjetno, to je pravljica. Presrečna sem, že v dvorani nisem vedela, kam se obrniti in s kom to proslaviti. Od veselja me razganja," je dejala v izjavi za slovenske medije.

Andreja Leški | Avtor: Profimedia Profimedia

Edini medsebojni dvoboj pred današnjim finalom je dobila 28-letna Mehičanka, ki je bila lani boljša v polfinalu grand slama v Taškentu. Leški je trenutno sedma v tej kategoriji na svetovni lestvici, medtem ko je Alcaraz osemnajsta.

"Moj cilj je bil v vseh petih bojih startati na polno. Zdaj pa bom proslavila to zmago z vsemi, ki so tu," je za uradni prenos dejala članica Bežigrada.

Pot do finala je bila napeta. Sedemindvajsetletna Slovenka je v četrtfinalu najprej po zaostanku z vazarijem premagala Kanadčanko Catherine Beauchemin-Pinard, dobitnico brona iz Tokia, nato pa si je pot v finale priborila z zmago nad 31-letno francosko šampionko Clarisse Agbegnenou, staro znanko slovenskih judoistk.

V občinstvu je Leški, lanskoletno svetovno podprvakinjo, spodbujala tudi njena rojakinja Tina Trstenjak, dobitnica srebrne medalje iz Tokia, ki je v finalu pred tremi leti izgubila ravno proti Agbegnenou, kar je bilo maščevanje za Slovenkino zmago pred osmimi leti v Riu de Janeiru. A tokrat je Francozinja znova morala priznati premoč slovenski nasprotnici, le da je Trstenjak na tatamiju zamenjala Leški.

Andreja Leški | Avtor: Profimedia Profimedia

Agbegnenou, ki je šestkratna svetovna in petkratna evropska prvakinja, se je nato z avstrijsko judoistko Lubjano Piovesano spopadla za bron ter ga po pripisanem iponu pred bučnim domačim občinstvom v dvorani Champ du Mars tudi osvojila. Trstenjak je po tem, ko je Francozinja osvojila bron, Agbegnenou med njenim proslavljanjem objela.

Drugo bronasto medaljo si je priborila Laura Fazliu iz Kosova, potem ko je Hrvatica Katarina Krišto dobila tretji rumeni karton, kar v judu avtomatično pomeni rdeči karton. Pred tem je Hrvatica že mislila, da je osvojila bron, vendar so sodniki po pregledu posnetka razveljavili njen vazari in ji prisodili neveljaven prijem. Z njim je Krišto prejela zadnji rumeni karton.

Slovenski judo je po današnji zmagi Andreje Leški slavil medaljo že na šestih zaporednih olimpijskih igrah. Na slovenske uspehe je v prvi izjavi za uradni prenos spomnila tudi Leški: "To je nov zgodovinski dan za slovenski judo v kategoriji do 63 kilogramov. Zelo sem vesela."

Andreja Leški | Avtor: Profimedia Profimedia

Leški si je prislužila že nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, a je nato po internem dvoboju s Tino Trstenjak zaradi pravila ene tekmovalke na državo ostala brez olimpijske tekme, pa čeprav sta bili obe Slovenki na svetovni lestvici uvrščeni med najboljšo peterico.

Komentarjev 1
Sorodne novice