Šport > Olimpijske igre
2188 ogledov

Otroške fotografije najbolj sporne udeleženke OI preplavile splet

Imane Khelif Profimedia
Po svetovnem spletu so zaokrožile otroške fotografije alžirske boksarske Imane Khelif, glavne akterke trenutno najodmevnejše polemike letošnjih olimpijskih iger.

Zagovorniki alžirske boksarke Imane Khelif (25), ki se je znašla v središču kontroverzne razprave o spolu ter (ne)upravičenosti njenega nastopa v ženski konkurenci, so predložili več dokazov, iz katerih naj bi bilo razvidno, da biološki spol 25-letne olimpijke nikoli ni bil vprašljiv.

Khelif se je rodila kot ženska, kar je zapisano tudi v njenem potnem listu. Na podlagi tega dejstva ji je Mednarodni olimpijski komite (Mok) prižgal zeleno luč za nastop na tekmovanju olimpijskih iger v Parizu, kar je sprožilo pravcati škandal.

Imane Khelif Škandal na OI Šport Ogorčena tudi predsednica Slovenije: "Ni prav, absolutno ni prav!"

Primer alžirske boksarske se je znašel v središču medijskega zanimanja po njeni zmagi nad Italijanko Angelo Carini. Ta je od dvoboja odstopila po samo 46 sekundah in nato zavrnila rokovanje s svojo krvnico. V svojih izjavah po dvoboju je pod vprašaj postavila spol svoje nasprotnice, čemu je sledil pravcati mednarodni pogrom nad alžirsko boksarko, ki je postala tarča številnih napadov, zaradi česar se je Italijanka kasneje opravičila za dejanja ali besede, ki so kakorkoli pripomogle k eskalaciji polemike. 

V primeru Imane Khelif je zelo sporno tudi dejstvo, da ji je Mednarodna boksarska zveza (IBA) leta 2023 prepovedala nastop na svetovnem prvenstvu zaradi previsoke ravni testosterona. Diskvalifikacijo je takrat obkrožalo več nenavadnih okoliščin, Khelif pa je odločitev označila za "veliko zaroto".

Kmalu po izbruhu afere v Parizu so po svetovnem spletu zaokrožile otroške fotografije alžirske boksarske, ki dokazuje, da je odraščala kot deklica. "Ženska je bila, ženska je in ženska bo ostala za vedno. Veliko je napačnih informacij, ki Imane Khelif obtožujejo, da je transspolna oseba. To so laži! Takšne operacije so v Alžiriji prepovedane," piše na profilu the algerian lady.

Khelif | Avtor: X X

Khelif se je rodila leta 1999 na podeželju severozahodne Alžirije. Njen oče je sprva nasprotoval njeni ljubezni do boksa v prepričanju, da gre za izključno moški šport. A njena želja je bila premočna, zato je že kot najstnica opustila nogomet in se posvetila svoji strasti, čeprav je morala za vsak trening opraviti desetkilometrsko pot v eno smer. Sčasoma je vzbudila pozornost alžirske državne reprezentance in leta 2018 debitirala s porazom na prvenstvu pod okriljem Mednarodne boksarske zveze.

Na začetku svoje športne poti ni pretirano blestela, saj je izgubila kar pet od uvodnih šestih obračunov. Kljub temu je vztrajala in sčasoma napredovala po svetovni lestvici. Pred tremi leti je nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je po uvodni zmagi morala priznati premoč kasnejši olimpijski prvakinji Kellie Harrington.

Dejstvo je, da Khelif pred famoznim dvobojem z Italijanko na OI v Parizu ni slovela kot borka s posebno močnim udarcem, zato bo vsekakor zanimivo videti, kako se bo razpletel njen četrtfinalni obračun z Madžarko Anno Luco Hamori.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.