Šport > Olimpijske igre
3241 ogledov

Senzacija pri gimnastiki! Najboljša na svetu padla z grede, sledil še večji šok

Gimnastika; dekleta Profimedia
Desetcentimetrska gred je bila tokrat preozka za Biles, ki je šok nato doživela tudi na parterju.

Italijanska telovadka Alice D'Amato je na olimpijskih igrah v Parizu osvojila zlato medaljo na gredi, kar je prvi olimpijski naslov za italijansko žensko gimnastiko. Prva zvezdnica tega športa Američanka Simone Biles pa je v dramatičnem finalu padla z orodja in zasedla šele peto mesto.

D'Amatova, članica italijanske ekipe, ki je prejšnji teden presenetljivo osvojila ekipno srebro za Američankami, je z lepo izvedeno, težko in elegantno predstavo zmagala s 14,366 točke. Vodilna v kvalifikacijah, Kitajka Zhou Yaqin (14,100) je bila srebrna, še eno kolajno, bronasto, pa je za Italijo na tretjem mestu osvojila Manila Esposito (14,000), medtem ko so sodnice Brazilki Rebeci Andrade (13,933) po dobri predstavi prisodile le četrto mesto.

Gimnastika; dekleta | Avtor: Profimedia Profimedia

A je Brazilka Andradejeva v Parizu le osvojila svoje še četrto odličje. V zadnji disciplini športne gimnastike na olimpijskih igrah, parterju, je namreč osvojila naslov olimpijske prvakinje, potem ko je senzacionalno premagala tudi nesporno favoritinjo Bilesovo, ki je prejela odbitek zaradi prestopa. Tretje je bila še ena Američanka Jordan Chiles.

Andradejeva je tako po bronu, ki ga je osvojila z ekipo, in srebru v mnogoboju in na preskoku, kjer je bila pred tremi leti v Tokiu zlata, osvojila še kolajno najžlahtnejšega leska. Za svoj finalni nastop na parterju si je prislužila skupno oceno 14,166 točke, s čimer je za 0,033 točke prehitela Bilesovo. Brazilka je s to zmago postala najuspešnejša brazilska olimpijka.

Gimnastika; dekleta | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedemindvajsetletna Bilesova je imela najtežjo sestavo finala in čeprav je že za izvedbo prejela manj točk od zmagovalke, jo je končne zmage na koncu stal prestop z obema nogama, zaradi česar je dobila odbitek 0,6 točke, kar je na koncu pomenilo oceno 14,133 točke. Tretja Chilesova je za svojo prvo posamično olimpijsko medaljo ob enaki oceni težavnosti kot Brazilka prejela skupno oceno 13,766 točke.

Bilesova je na igrah v Parizu poleg današnjega srebra osvojila tri zlate kolajne - z ekipo, v mnogoboju in na preskoku, a je z današnjima nastopoma izgubila možnost, da bi izenačila absolutni rekord sovjetske telovadke Larise Latinine. Slednja ima devet zlatih kolajn z olimpijskih iger, Bilesova pa skupaj s štirimi iz Ria (2016) sedem.

 

* Gimnastika, gred:
ZLATO:  Alice D'Amato (Italija)
SREBRO: Zhou Yaqin (Kitajska)
BRON:   Manila Esposito (Italija)

 

* Gimnastika, parter, ženske:
ZLATO:  Rebeca Andrade (Brazilija)
SREBRO: Simone Biles (ZDA)
BRON:   Jordan Chiles (ZDA)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 18:05 05.avgust 2024.

    Bilesova ima uradno diagnozo& ADHD (motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo) in jemlje Ritalin, ki izboljšuje koncentracijo..To pa precej pomaga v športih v katerih tekmuje.......Ampak prevelike zaporedne doze povzročijo, da takšen doping občasno zataji

Sorodne novice