Šport
311 ogledov

Še dva dni do enega največjih športnih spektaklov v Sloveniji

Giro d'Italia Epa
Giro se po 17 letih vrača na slovenske ceste.

Nedeljska 15. etapa med Gradežem in Gorico (147 km) na 104. kolesarski dirki po Italiji se bo deloma odvila tudi v Sloveniji. Karavana bo po slovenskih cestah opravila okoli 40 km po Goriških Brdih in v okolici Nove Gorice. Dogajanje na cesti bodo popestril tudi spremljevalni dogodki v mestnih občinah Nova Gorica in Brda.

Slovita rožnata pentlja se po 17 letih vrača na slovenske ceste. Večkrat Giro sicer prečka pokrajine blizu slovenske meje, kot denimo lani, ko je 20. oktobra v Furlaniji - Julijski krajini etapno zmago slavil slovenski kolesar Jan Tratnik.

Matej Mohorič Grozljivka na Giru Šport Takšna so prva poročila o stanju slovenskega asa po grozljivem padcu

Idrijčan bo v nedeljo edini slovenski up na etapno zmago, potem ko je grd padec prekrižal načrte njegovemu moštvenemu kolegu pri Bahrain Victorious Mateju Mohoriču. Oba Slovenca sta si etapo od Gradeža do cilja v Gorici na italijanski strani meje posebej podčrtala na koledarju slovite dirke.

Tratnik bo lovil deveto etapno zmago za Slovenijo v več kot stoletni zgodovini Gira. Vse zmage so slovenski kolesarji dosegli v zadnjih sedmih letih, prvi se je pod ta dosežek podpisal Luka Mezgec po skupinskem sprintu v Trstu leta 2014.

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Tratnik: "Ko pridem skozi cilj, si ne bi rad kaj očital"

Karavana bo v nedeljo štirikrat zavila v Slovenijo. Sprva jih čakajo trije krogi po Goriških Brdih, s trikratnim prečkanjem zahtevnega, a kratkega vzpona Gornje Cerovo, dva kroga pa bosta potekala po spodnjem delu Brd. Ob koncu etape sledi še pot proti cilju mimo Nove Gorice z zaključkom v Gorici na Travniku okoli 17. ure.

Glede na to, da bodo morali favoriti v 14. etapi opraviti zelo zahtevno etapo z zaključnim vzponom na Zoncolan in da je zadnji teden nasploh peklenski, je pričakovati dan za ubežnike. Ujeti bo treba le pravo skupino za pobeg, ki ji bo utrujena glavnina pustila proste roke. Tratnik je v zadnjih dneh pomagal edinemu preostalemu kandidatu za visoka mesta v moštvu, Italijanu Damianu Carusu, obenem pa je varčeval moči za nedeljsko etapo.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Res upam, da bo dan tisti pravi in bom zadel pobeg. Najverjetneje bo uspel pobeg, a tudi v deseti etapi je bil načrtovan uspeh pobega, a je Bora-Hansgrohe kontrolirala potek dirke. Profil 15. etape ustreza Petru Saganu in Bora bo naredila vse, da nadzoruje celotno etapo. Sam imam zagotovo velike cilje, rad bi rezultatsko nekaj naredil. Potrudil se bom po najboljših močeh, da si ne bom mogel kaj očitati, ko pridem skozi cilj," je za Radio Slovenija dejal 31-letni Idrijčan.

Lani je dobil 16. etapo, ki je bila precej zahtevnejša (229 km) s številnimi kratkimi in strmimi vzponi v zaključku. Takrat mu je dodatno moč vlila punca, ki je bila ob trasi tik pred ciljem, kjer je Tratnik napadel in se otresel Avstralca Bena O'Connorja. Tokrat ne bo krajšega vzpona za konec, ampak bo etapo bržčas odločil sprint manjše skupine ubežnikov ali pa glavnine, če se bo odločila loviti in ujeti ubežnike.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Zapore cest, opozorila in spremljevalne dejavnosti

Mestna občina Nova Gorica bo organizatorjem dirke pomagala tudi pri izvedbi etape. Obenem bo veljal poseben in spremenjen prometni režim v tem obmejnem mestu. Popolna zapora cest bo na odsekih: bivši maloobmejni prehod Solkan - Kolodvorska pot - Trg Evrope - Erjavčeva ulica - Rafut - Rožna Dolina - bivši mejni prehod Rožna Dolina. Zapora bo veljala od 12.30 do predvidoma 17.30.

"Prečkanje trase oziroma vožnja po njej v tem času ne bo mogoča. Tudi dostopi do objektov znotraj trase bodo v tem času za vozila onemogočeni. Prebivalce prosimo, da se ustrezno organizirajo in s tem izognejo morebitnim nevšečnostim zaradi napovedane zapore. Vsi obiskovalci našega mesta bodo v nedeljo lahko parkirali na parkiriščih nakupovalnih centrov," so sporočili iz mestne občine. Obenem so opozorili tudi prebivalce, da svojih hišnih ljubljenčkov ne spuščajo v okolici trase.

evenepoel "Šokantno!" Šport Drama na Giru: čudežni deček od besa izgubil razum

V občinah Nova Gorica in Brda so pripravili tudi več kot 30 spremljevalnih aktivnosti. Med drugim bodo kraji ob trasi deloma obarvani v rožnato, v mestu vrtnic pa bodo zasadili 1000 vrtnic v rožnati barvi.

V promociji mesta kot Evropske prestolnice kulture leta 2025 bodo sodelovali tudi šolarji, dijaki in umetniki, izdelali pa bodo tudi velikanski dres v luči prihajajoče dirke po Sloveniji ter še številne druge podrobnosti kot proslavo obiska Gira v deželici na sončni strani Alp.

Giro za turistično promocijo Slovenije

Po oceni Slovenske turistične organizacije (STO) Giro in predvsem ovinek italijanske pentlje na slovenske ceste predstavlja izjemno priložnost za izpostavitev znamke "I Feel Slovenia" in predstavitev slovenskih krajev široki množici italijanske in svetovne javnosti in kolesarskih navdušencev, so pred dnevi sporočili iz STO.

Kolesarjenju sicer STO kot enemu ključnih produktov aktivnih počitnic namenja posebno pozornost. "Produkti aktivnega oddiha obiskovalcem naše dežele zagotavljajo varne, trajnostne in atraktivne izkušnje. Temeljijo na tesnem stiku z naravo in nagovarjajo goste, ki iščejo varno in trajnostno turistično ponudbo, kar je v obdobju okrevanja turizma še posebej pomembno," so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice