Šport
59 ogledov

Slovenci se od olimpijskih sanj poslovili s častno zmago

Slovenska hokejska reprezentanca Profimedia
Slovenski hokejisti so kvalifikacije za OI zaključili z zmago.

Slovenska hokejska reprezentanca je na tretji, zadnji tekmi kvalifikacijskega turnirja skupine za nastop na zimskih olimpijskih igrah premagala Ukrajino s 6:2 (2:0, 1:2, 3:0).

Slovenci so držali obljubo, da bodo storili vse, da se na turnirju dokopljejo vsaj do častne zmage. Po polovici tekme so vodili s 3:0, nato pa z nepotrebnimi prekrški za izključitve tekmecem dovolili, da se povsem približajo. A izenačenja niso dovolili, v zadnji tretjini, kateri se je po naletu ukrajinskega igralca težje poškodoval Rok Macuh, so s tremi goli uspešno zaključili delo in na turnirju osvojili tretje mesto, ki pa jim ne pomeni ničesar, saj so vse možnosti za uvrstitev v Milano zapravili s porazoma proti Latviji in Franciji.

Slovenski hokejisti, tokrat so igrali brez Roberta Saboliča in Roka Tičarja, so že na začetku druge minute ostali z igralcem manj na ledu, dvominutno kazen si je prislužil Jan Drozg, a obramba na čelu z Žanom Usom, ki je tokrat dobil priložnost na vratih, je zdržala napade tekmecev. Nagrada je prišle nekaj trenutkov pozneje, ko so oni imeli igralca več, Jan Urbas pa je po dobrem kombiniranju s strelom z desne strani plošček poslal pod prečko.

Po prejetem zadetku so pobudo prevzeli Ukrajinci, toda svojih priložnosti niso izkoristili, za kar so bili kaznovani v 12. minuti. Rok Macuh je dobil sodniški met, Jan Drozg pa ni okleval s strelom, plošček je končal v mreži. Le nekaj trenutkov pozneje je s strelom poskusil še Aleksandar Magovac, zadel je vratnico, po novem uspešnem branjenju "power playa" pa je lepo priložnost zapravil še Blaž Tomaževič. Ob koncu druge tretjine so imeli Slovenci še enkrat igralca več, spet je bil s poskusi strelov v ospredju Urbas, tudi on pa je stresel okvir vrat.

Malenkosti, ki odločajo tekme so se takrat odvijale v korist Slovencev, ki so na začetku druge tretjine ubranili nekaj nevarnih napadov Ukrajincev, v 29. pa še tretjič zadeli. Blaž Gregorc je streljal, ukrajinski vratar je plošček odbil, pred golom pa se je med dvema branilcema odlično znašel Drozg. Videti je bilo, da je odpor Ukrajincev strt, priložnosti pred njihovim golom so se vrstile, a nespametni prekrški Slovencev so jim ponudili priložnost. Dvakrat so imeli dva igralca več na ledu, obakrat so številčno prednost izkoristili in se povsem približali.

A na srečo Slovencev so takoj na začetku storili napako, podarili plošček Žigi Pavlinu, ki ga je poslal pred gol, pred katerim se je odlično znašel Urbas, v zraku ga je preusmeril za hrbet ukrajinskega vratarja. Ukrajinski so odgovorili nešportno, že v naslednjem napadu je Filip Pangelov-Juldašev z ramo udaril Roka Macuh v predel vratu. Slovenski napadalec je negiben obležal na ledu, v zdravniško oskrbo so ga odpeljali z nosili.

Po tem incidentu je praktično igrala le Slovenija. Petminutne prednosti igralca več sicer ni izkoristila, zato pa je pozneje dosegla še dva gola, strelca sta bila Žiga Jeglič in Anže Kuralt.

* Arena Riga, gledalcev 250, sodniki: Brander (Finska), Tscherrig (Švica), Niittyla (Finska), Schlegel (Švica).
* Strelci: 1:0 Urbas (Jeglič, Gregorc, 6.), 2:0 Drozg (Macuh, 13.), 3:0 Drozg (Gregorc, 29.), 3:1 Ljalka (Zaharov, Fadjejev, 36.), 3:2 Pangelov-Juldašev (Ljalka, Fadjejev, 37.), 4:2 Urbas (Pavlin, 41.), 5:2 Jeglič (Magovac, Drozg, 51.), 6:2 Kuralt (Jeglič, 53.).
* Kazenske minute: Slovenija 12, Ukrajina 15+kazen igre (Pangelov Juldašev).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.