Šport
2137 ogledov

Vroča razprava: "Zamislite si, da ti v vzorcu odkrijejo kokain?"

Medvedjev Profimedia
Nekdanji prvi igralec sveta je opozoril na nenavadna pravila v zvezi z dopinškimi kršitvami.

Dopinški prekršek aktualnega najboljšega tenisača na svetu Italijana Jannika Sinnerja, ki se je predložitvi ustreznih dokazil izognil hujšim sanckijam, ostaja ena izmed glavnih tem letošnjega OP ZDA.

V Sinnerjevem vzorcu, ki je bil odvzet med marčevskim turnirjem serije masters v Indian Wellsu, so dopinški organi odkrili sledove anaboličnega sredstva klostebol, ki pomaga pri rasti mišične mase in spada med prepovedane substance.

Sinnerju, ki igra najboljšo sezono v karieri, je grozila dolgotrajna prepoved nastopanja, a si je uspel izpogajati pomilostitev. Postopek je sprožil javno razpravo o tem, kako bi se zgodba razpletla, če bi se na njegovem mestu znašel nižje rangirani tenisač, ki ne bi imel razpoložljivih finančnih sredstev za uspešno pritožbo zoper odločitve dopinških organov.

Jannik Sinner Doping Šport Prvi igralec sveta po škandalu odpustil trenerja in fizioterapevta

Sinner | Avtor: Profimedia Profimedia
Kakorkoli že, Sinner je uspel dokazati, da je snov v telo zašla po napaki fizioterapevta. Ta mu je rano na prstu oskrbel s sprejem, v katerem je bilo prisotno anabolno sredstvo. Enota za teniško integriteto je njegovo obrazložitev sprejela in ga namesto s prepovedjo nastopanja kaznovala samo z odvzemom točk in denarno nagrado za polfinalni nastop v Indian Wellsu. Odločitev je sprožila številne polemike, Sinnerja pa je med drugimi kritiziral tudi kontroverzni avstralski tenisač Nick Kyrgios

Tudi Sinner je v uvodnih dneh OP ZDA priznal, da je bil v garderobi deležen hladnega sprejema s strani nekaterih igralcev. Primer je pod drobnogled vzela Mednarodna protidopinška organizacija (Wada), ki si pridržuje pravico, da v primeru novih dognanj vloži pritožbo na Mednarodno športno razsodišče v Lozani, s katero bi lahko izpodbijala prvotno odločitev Enote za teniško integriteto ter Sinnerju naložila hujše sankcije.

Na temo odmevne dopinške afere je po zmagi v uvodnem krogu OP ZDA spregovoril tudi vedno zelo zgovorni Rus Danil Medvedjev, ki je na primeru Sinnerja kritiziral pravilo, na podlagi katerega lahko dopinški prekrškar dokaže svoje nedolžnost oziroma, povedano drugače, upraviči svoj greh.

"Kar zadeva moj pogled, všeč mi je bilo, kar je rekel Taylor Fritz. Samo Jannik ve, kaj se je v resnici zgodilo, ostali tega ne moremo vedeti. Nihče razen njega in njegove ekipe ne pozna resnice. Upam pa, da se bo imel vsak tenisač pravico braniti na takšen način, ker po mojem to, kar je naredil, ni bilo v skladu s  pravili. Stvar je samo v tem, da so pravila malce nejasna," je opozoril nekdanji prvi tenisač sveta.

Dan Evans Kaj takega! Šport Nor preobrat na najdaljšem dvoboju v zgodovini turnirja

"Ker je vedel, kaj se je zgodilo, se je lahko ubranil. Zdaj pa si zamislite, da ne tenisač iz prve stoterice na lestvici dobi sporočilo, da so v njegovem vzorcu našli kokain. On se potem odzove in zatrdi, da kokaina nikoli v življeju ni jemal in da nima pojma, kako je zašel v njegovo telo. Če ne poznaš izvora, te suspendirajo! To je čudno in tega me je kar malo strah, a takšna so dopinška pravila. Je že v redu, toda upam, da bodo vse igralce obravnavali na enak način," je poudaril Medvedjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 12:56 28.avgust 2024.

    mali spagetar laze kolikor je visok. resorbcija mazil je neznatna in lokalna. sta se pa s fiziotom lepo zmenila. cudi me, da so nasedli. mogoce, ker je evropejec.