Šport > Zimski športi
15199 ogledov

Nekdanja velesila tone vse globlje: "Naši skoki nikogar več ne zanimajo"

Harri Olli Profimedia
Nekdanji svetovni podprvak v smučarskih poletih ni skoparil s kritiko na račun svojih rojakov.

Nekdanji finski šampion Harri Olli, znan tudi kot "enfant terrible" smučarskih skokov, je brez dlake na jeziku obračunal z mlajšimi generacijami finskih skakalcev, ki se po svojih dosežkih nikakor ne morejo primerjati s preteklimi finskimi velikani tega športa.

Nekdanja skakalna veselila se že vrsto let ubada z rezultatsko krizo in hudimi finančnimi težavami, kar je botrovalo tudi upadu zanimanja med gledalci.

Planica 2024, Timi Zajc Naš svetovni prvak Šport Timi Zajc še nikoli tako pripravljen: "Ta čas sem ravno v pravšnji formi!"

"Zdi se, da finski skakalci nemalokrat pretiravajo, ko se hvalisajo z dolgimi skoki na treningu. Pogosto govorijo o tem, kako daleč jih je neslo na treningu, na tekmi pa so njihovi skoki občutno krajši. Finski skoki nikogar več ne zanimajo in v takšnih razmerah je skakalce težko motivirati k treningu. Javni interes je pomemben za uspeh vsakega športnika," meni Olli.

Olli | Avtor: Profimedia Profimedia
"Potrebne bodo korenite spremebe v kulturi treninga, da bodo skakalci ob vsem trdem delu začeli tudi prevzemati odgovornost za svoje rezultate," pravi nekdanji skakalec.

Pomanjkanje denarnih sredstev za Ollja v tem pogledu ne sme biti izgovor. "Slišal sem, da je finančna situacija na zvezi slaba. Moram priznati, da so me medijski naslovi v zvezi s tem prej razveselili kot pa užalostili," je za Yle.fi povedal 39-letnik, ki do zveze še vedno goji zamero zaradi spora izpred osmih let, v katerem je izgubil več deset tisoč evrov.

Zgodba sega v leto 2016, ko je Finec podpisal nesojen dogovor o sodelovanju s stavno hišo, kar ni bilo z zgolj v nasprotju s finsko zakonodajo, temveč je pripeljalo še do navzrkižja interesov z drugimi partnerji zveze. Čeprav je Olli sodelovanje, v katerem naj ne bi pridobil nobenih finančnih ugodnosti, nemudoma prekinil, je primer romal na sodišče, kjer je bil obsojen na plačilo odškodnine v višini 70.000 evrov, v katero je bila všteta kompenzacija zvezi zaradi kršitve pogodbe in vsi sodni stroški.

Nika Prevc Novi glavni trener Šport Trener naših skakalk nezadovoljen z novimi pravili: Te stvari bi morali rešiti ...

Nekdanji skakalec je sicer znan po turbulentnem zasebnem življenju. Konec lanskega leta je bil obsojen na leto in pol pogojne zaporne kazni in 70 ur družbeno koristnih del zaradi fizičnega napada, groženj in klevetanja bivše žene in njenega novega partnerja. 

Olli je tudi stari znanec policije, v preteklosti pa je bil večkrat obsojen zaradi fizičnega nasilja ter vožnje pod vplivom alkohola. Pred kratkim je obrnil nov list v življenju, ko je diplomiral iz strojništva na Univerzi Aalto.

Olli je nekdanji svetovni podprvalk v poletih (2007) in zmagovalec treh tekem za svetovni pokal. Vse tri je zabeležil v sezoni 2008/2009, v kateri je končal na četrtem mestu skupnega seštevka oziroma drugem v seštevku poletov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 09:28 11.oktober 2024.

    Finci delajo s športniki kot prasica z mehom,ko je bil Mati še aktiven,so ga na polno pritiskali in se ni pustil oz. podredil,podobno je doživel naš Peterka .Skratka politika je to in za njih slaba reklama.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:02 11.oktober 2024.

    Če ni denarja,tudi funkcionarje nič ne zanima