Šport > Zimski športi
268 ogledov

Trener naših skakalk nezadovoljen z novimi pravili: Te stvari bi morali rešiti ...

Jurij Tepeš portreti slovenskih olimpijcev Soči 2014 Anže Petkovšek
Jurij Tepeš se dobro zaveda, da njegove varovanke spadajo v sam vrh.

Nekdanji dolgoletni reprezentant v smučarskih skokih Jurij Tepeš je po nekaj letih kaljenja v mlajših kategorijah spomladi prevzel mesto prvega trenerja izjemno uspešne ženske reprezentance. Rezultatskih ciljev pred zimo ne želi napovedovati, vendar poudarja, da vsi vemo, kam lahko slovenska dekleta ob dobrih skokih posežejo - na vrh.

Med torkovo predstavitvijo smučarskih reprezentanc na Ljubljanskem gradu je dobršen del časa namenil spletnemu sestanku z direktorico tekmovanj Chiko Yoshida, kjer so razpravljali o spremembah za novo sezono. Sam je kot največjo spremembo pred prihajajočo zimo izpostavil tekmovalne drese.

"Po mojem bi morali te stvari glede pravil rešiti že prej. Največji izziv je zdaj s temi kombinezoni, predvsem zato, ker bo treba na tekme hoditi prej zaradi dodatnega čipiranja oziroma markiranja dresov. Vse mora 'štimati', drugače si brez dresa. Predvsem začeti je treba z dobrimi kombinezoni, ker imaš potem še dodatno možnost, če kdaj kaj slučajno ne gre skozi. V to je treba vložiti veliko več dela kot prej."

Skakalke so hitro odkrile, da je Tepeš sam vešč tudi šivanja, tako da je delno prevzel še to vlogo. "Tako pač je," je dejal v smehu: "Stvari, ki jih nekako znaš, ti ponavadi pridejo prav. Problem je samo, če te stvari potem ne gredo v časovnico in ti nekako zmanjka časa za spanje. Tudi na to se bomo morali navaditi."

Nov izziv na mestu glavnega trenerja izjemno uspešne reprezentance sam vidi predvsem kot veliko priložnost. "To je v bistvu zame predvsem izziv in zaradi tega sem se odločil za ta korak. Mislim, da so me punce v redu sprejele, tako in tako pa bo sezona pokazala svoje. Na koncu šteje le rezultat," se zaveda komaj 35-letni trener, ki je z najboljšo skakalko minule zime Niko Prevc sodeloval že tri leta v mlajših kategorijah.

Nika Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Z Niko sva s Stenom Balohom delala že prejšnja tri leta. Ona me dobro pozna, zanjo menjava ni takšen preskok, ta je večji predvsem za starejše članice ekipe, Katro Komar, Emo Klinec in Niko Vodan. Tam je malo več prilagajanja, ampak z vsakim skupnim treningom, ki ga imamo, se bolj poznamo, tako da je vsak dan lažje."

Kot je povedal selektor, so priprave minile brez večjih zdravstvenih težav z izjemo Nike Vodan, z izkupičkom poletne velike nagrade pa nikakor ni zadovoljen. "V bistvu smo izpeljali vse po načrtih. Nekaj težav s poškodbami je imela samo Nika Vodan, malo tudi tudi Tina Erzar, ampak te smo rešili sproti. Tako da je šlo kar po načrtu," je povedal Tepeš in glede poletnih tekem dodal, da resda te niso nujno pokazatelj zimske forme, vseeno pa z njimi ni zadovoljen.

"Gotovo nisem zadovoljen z veliko nagrado, to je dejstvo. Zadovoljen pa sem z napredkom Tine in tudi s tem, kako je Nika Vodan oddelala zadnjo tekmo. Z ostalimi gotovo ne. Razen z uvodom v Courchevelu, tam smo bili spredaj. Nato pa smo poletje bolj podredili treningom in se nismo posebej pripravljali na tekme. To kažejo tudi rezultati, ampak to pred zimo ni nobena kriza. Imamo še kar nekaj časa, res pa je, da bi bilo fino imeti kak dober uspeh za boljšo popotnico."

Najpomembneje je, da se dobro pripraviš na zimsko sezono, meni selektor. Glavno krono zime bo branila komaj 19-letna Nika Prevc, ki je lani osvojila veliki kristalni globus. Tepeš je povedal, da je Prevčeva tudi sama čez poletje videla, da "na silo" ne bo šlo. "Treba se je o vsem pogovoriti. Po eni strani mora tekmovalka sama videti, da na silo ne bo šlo. Na treningih namreč skače zelo dobro. Dejstvo je, da ji je bilo lani veliko lažje, ker je napadala, letos mora braniti in to je tudi zanjo povsem nov izziv."

"Kadar pride do takšnega položaja, je potrebno nekaj več pogovora, predvsem pa se mora Nika sama pri sebi umiriti, in uvideti, da ni pomembno, kakšna je vsaka tekma, kakšen je rezultat, ampak da spet začne uživati v skokih kot lani."

Nika Križnar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za najbolj izkušeno v skakalni vrsti Emo Klinec je glavni trener dejal, da je priprave opravila po načrtih. "Ema je trenirala celo poletje skupaj z ekipo. V Courchevelu je tudi zmagala na prvi tekmi, tako da Ema skakati zna, je povsem blizu. Morda smo šli z naletnim položajem korak nazaj, ampak delamo na tem in jaz mislim, da bo Ema do zime spet prava, takšna, kot je začela veliko nagrado."

Kot je pojasnil, reprezentanco zdaj najprej čakata dva dneva vetrovnika v Stockholmu. Tega sam kot tekmovalec nikoli ni izkusil. "To je koristno predvsem za to, da vidiš, kje in kako zrak potuje, ker imaš časa veliko več kot na skakalnici. Lažje se je postaviti v optimalen skakalni položaj. In potem se tudi na skakalnici veliko hitreje prilagodiš. Prihrani pa tudi čas. Za minuto v vetrovniku mi sicer potrebujemo deset do 15 skokov."

Po vetrovniku gredo skakalke do začetka zime še na ene kondicijske priprave, Tepeš upa, da čim prej tudi na ledeno smučino kam v tujino. "V Kranju, mislim, bo ta pripravljena naslednji teden, upam, da bo čim prej pripravljena tudi Planica."

O konkretnih ciljih za sezono Tepeš ni želel govoriti, poudaril pa je, da vsi vemo, da naše skakalke ob dobrih skokih lahko posežejo na sam vrh. "Jaz o ciljih nerad govorim, že takrat, ko sem skakal, nisem želel o tem govoriti, tako da tudi zdaj ne bom. Sam pri sebi imam cilje, tako kot jih ima gotovo tudi vsaka reprezentantka zase, ne bom pa tekmovalk dodatno obremenjeval s cilji."

"Pomembno je, da dekleta skačejo dobro, saj vidimo, kam lahko posežejo z dobrimi skoki. Če se preveč osredotočaš na rezultat, ta hitro pade. To je Nika izkusila poleti. Velikokrat se je zgodilo, da je bila najboljša v poskusni seriji, pa potem na tekmi ne. To se je zgodilo zaradi preveč pritiska, ki si ga sam pri sebi ustvariš, tega gotovo ne potrebujemo," je poudaril Tepeš.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice