Svet
11739 ogledov

Atrakcija na plaži pri Opatiji, strokovnjaki pa zmajujejo z glavo

Plavanje z delfini
1/3
bralec 24sata
Delfin razveselil ljudi v bližini Opatije, strokovnjaki pa opozarjajo: "Ne približujte se jim, v svoje in v njihovo dobro!"

Delfinu so bile zanimive predvsem zasidrane ladje, okoli katerih je neutrudno plaval, nato pa prišel na površje v bližini kopalcev, je za 24sata povedal bralec, ki je delfina posnel v morju pri Medveji. Kot pravi, je tam ostal dve uri, od 14. do 16. ure.

Je pa Draško Holcer iz Zavoda Modri ​​svet za 24sata poudaril, naj se kopalci ne približujejo delfinom, zaradi lastne in zaradi varnosti delfinov. Obstajajo tudi posebna pravila obnašanja, ko se znajdete v bližini delfinov.

Delfini so strogo zaščitena vrsta, ki jo je prepovedano vznemirjati.

Poskusi, da bi nekomu omogočili izkušnjo plavanja v bližini skupine delfinov, z neprevidnim upravljanjem čolna, se lahko zlahka spremenijo v navadno nadlegovanje. "Delfini so divje, nepredvidljive živali, do katerih bi morali pristopati spoštljivo. Zabeleženi so bili primeri, ko so bili plavalci prisiljeni poiskati zdravniško pomoč zaradi udarcev ali ugrizov, ki so bili posledica takšnih interakcij. Ne razlagajte si napačno radovednosti delfinov, ki se včasih zanimajo za bližnje plavalce. To ni prijazno vedenje, ampak predvsem potreba po raziskovanju tujega telesa, potopljenega v njihovo okolje."

S tem ko poskušate pritegniti pozornost s plavanjem v skupini, pa prisilite živali, da opustijo svoje trenutne dejavnosti in motite njihovo naravno vedenje.

Hkrati lahko ponavljajoča se prisotnost plavalcev sčasoma zmanjša strah pred ljudmi. "Povečala se bo verjetnost trčenja živali z ladjo ali zapletanja v ribiško opremo ter možnost namernega nadlegovanja, saj se bodo živali ladjam približevale pogosteje in manj previdno."

Možen pa je tudi prenos bolezni prek interakcije s temi živalmi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.