Svet
309 ogledov

Biden: Nujno je treba skleniti premirje

joe biden vrh nata volodimir zelenski Epa
Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudaril nujnost sklenitve dogovora o premirju in izpustitvi talcev v Gazi, je sporočila Bela hiša.

Iz Bele hiše so sporočili, da sta voditelja govorila o nadaljevanju pogajanj v Kairu za odpravo preostalih ovir na poti do dogovora. Sporočilo Bele hiše navaja tudi, da sta Biden in Netanjahu govorila o ameriških prizadevanjih za podporo izraelski obrambi pred vsemi grožnjami iz Irana, vključno z grožnjami terorističnih skupin Hamas, Hezbolah in hutijevcev.

Potrditve dogovora o premirju še ni, čeprav je državni sekretar Antony Blinken v torek sklenil novo krajšo turnejo v Izraelu, Egiptu in Katarju. Zatrdil je, da je Netanjahu sprejel prehodni predlog dogovora, ki ga je konec maja predlagal Biden, vendar pa tega še ni storilo palestinsko gibanje Hamas.

Osrednja težava naj bi bila, da Izrael vztraja pri ohranitvi vojske na ozemlju med Gazo in Egiptom. Ameriški mediji poročajo, da je Biden govoril z Netanjahujem tudi o tem, čeprav sporočilo Bele hiše tega ne omenja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Enzgg4 08:56 22.avgust 2024.

    Bebec senilni se spreneveda. On dobro ve, da je židovski klavec glavna ovira za mir, ker si izmišljuje nove in nove pogoje, iz Gaze pa se ne namerava umakniti. Senilni ga bo za to nagradil z novo pošiljko orožja. Ko ...prikaži več bo šel senilni v penzijo, bo orožje židom pošiljala kamela (če bo izvoljena). Zakaj? Zato, ker je cela US politika kupljena z židovskim denarjem in prestreljena z židi.