Svet
96 ogledov

Bilal Bosnić v zapor zaradi sodelovanja s teroristi

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Sodišče v Bosni in Hercegovini je Bosnića obsodilo na zaporno kazen tudi zaradi novačenja za Islamsko državo.

Sodišče v Bosni in Hercegovini je danes neformalnega voditelja skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH Bilala Bosnića obsodilo na sedem let zapora zaradi javnega spodbujanja terorizma in novačenja borcev za Islamsko državo.

Gre za odločitev na prvostopenjskem sodišču; pritožbo sta napovedali obe strani. Tožilstvo je z razsodbo zadovoljno, a bo zahtevalo višjo kazen, Bosnićev odvetnik pa bo zahteval oprostitev. Tudi danes je poudaril, da gre za izrazito politično motiviran proces.

Husein Bosnić, znan tudi po vzdevku Bilal, je bil skupaj s še dvajsetimi somišljeniki prijet septembra lani, in sicer zaradi sumov, da je povezan s terorizmom. Sojenje zaradi njegovih domnevnih povezav z Islamsko državo se je začelo februarja letos.

Tožilstvo je med dokaznim postopkom zaslišalo petnajst prič in dva sodna izvedenca; kot ključni dokaz, ki naj bi potrjeval sum Bosnićevega sodelovanja z Islamsko državo pa je dejstvo, da je iz arabskih držav prejel več kot 90 tisoč evrov, ki naj bi jih porabil za financiranje odhodov bosansko hercegovskih državljanov v Sirijo in Irak.

Lovke imama Bosnića naj bi segale vse do Slovenije.

Komentarjev 1