Svet
1840 ogledov

Slaba volja zaradi cen na Hrvaškem je upravičena

Trgovina Profimedia
Po uvedbi evra cene v nebo.

Hrana na Hrvaškem je za 22 odstotkov dražja od evropskega povprečja, so pokazali rezultati raziskave evropskega statističnega urada Eurostat, v katero je bilo vključenih več kot 2000 živil, izdelkov in storitev. Nekoliko presenetljivo je, da so meso, sadje in zelenjava cenejši od povprečja EU.

Cene na Hrvaškem v povprečju dosegajo 76 odstotkov povprečja EU.

"To bo upočasnilo potrošnjo!"

Cene sokov, mineralne vode, kave in čaja so od povprečja EU višje za 27 odstotkov, cene kruha in žitaric za 15 odstotkov, mleka, sira in jajc pa za štiri odstotke, je rezultate raziskave Eurostata pred dnevi povzela hrvaška javna radiotelevizija HTV.

Preberite še:  sladoled turisti turizem Podražitve Svet Porcija ražnjičev 19 evrov, pravi šok je cena kave

tehtanje trgovina sadje zelenjava tehtnica | Avtor: Profimedia Profimedia

"To zagotovo ni dober podatek, stremeti bi morali k cenam  okoli povprečja, če ne nižjih. Če se bo takšno stanje nadaljevalo in bodo potrošniki presodili, da so cene previsoke in se obrnili k cenejši konkurenci ali upočasnili potrošnjo, kar ni dobro za nič, ne za državni proračun, ne za trgovce, ne za proizvajalce," pravi gospodarski analitik Drago Munjiza. 

Preberite še: 

kava morje Svet Hrvaška: kava z mlekom stane šest evrov!

Cigarete cenejše kar za 30 odstotkov

Na Hrvaškem so dražji tudi telekomunikacijske storitve in elektrotehnični izdelki, cenejše pa so denimo cigarete, in to kar za 30 odstotkov. Dražja je tudi elektrotehnika. 

cigarete | Avtor: Profimedia Profimedia

Pohištveni izdelki na Hrvaškem so cenejši za 13 odstotkov, prevozi za 11 odstotkov, storitve v hotelih, kavarnah in restavracijah pa za deset odstotkov.

Potrošniki niso nikoli dobili ustreznega pojasnila za tako visoke cene, ki so po uvedbi evra po njenem mnenju postale še bolj netransparentne, pravi Ana Knežević iz Hrvaške zveze potrošnikov. 

Plače hrvaških državljanov so 2,2-krat nižje od evropskega povprečja. Povprečna plača je lani znašala 1148 evrov, srednja vrednost plač pa 1028 evrov - na Hrvaškem jo je prejemalo okoli dve tretjini državljanov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 15:13 12.avgust 2024.

    Če še niste opazili se hrvaški predelovalni prehrambni izdelki dražijo tudi pri nas! Cene nekaterih so od jeseni poskočile tudi za 1/3 in več! Tako npr. v zadnjem mesecu, dveh, za cca. 10-15% spet dražita Gavrilovič in Kraš, ampak cene ...prikaži več (trenutno še) z akcijami ohranjajo raven prejšnjih rednih. Pri nas tovrstne hrvaške artikle čedalje več črtamo z nakupovalnih seznamov in menjamo s primerljivimi domačimi, saj postajajo cenovno konkurenčni. Tako je na mizi že vsaj 2/3 slovenske hrane vseh vrst!