Svet
8239 ogledov

Hrvaška: kava z mlekom stane šest evrov!

kava morje Pinterest
Hrvaški mediji so pred bližajočo se turistično sezono začeli opozarjati na visoke cene kave.

Rast cen kavnih napitkov v primerjavi z minulim letom opažajo tako v Dalmaciji kot v Istri in na Kvarnerju, kjer kava z mlekom v enem od opatijskih hotelov stane kar šest evrov. Na ravni države se je kava v zadnjem letu podražila za dobrih sedem odstotkov.

V Dalmaciji je po cenah kave med rekorderji otok Hvar. Hrvaški časnik Večernji list je kot primer navedel eno od kavarn na rivi, kjer je kava z mlekom februarja lani stala tri evre, poleti 4,10 evra, danes pa je že 4,50 evra.

Hrvaški portal Net je kot eno od najdražjih izpostavil kavo v enem od opatijskih hotelov na elitni lokaciji, kjer kava z mlekom stane šest evrov. Fotografijo računa je poslal eden od bralcev portala, ki je ob njej zapisal: "Če ste mislili, da je Hvar drag, je Opatija nora."

Predsednik združenja gostincev Kvarnerja in Istre Vedran Jakominić je za portal hrvaške televizije N1 priznal, da so cene kave res visoke, a da je zgražanje nad njimi nepotrebno.

Hrvaška potrebuje višje cene in manj gostov

kava morje Dubrovnik | Avtor: Pinterest Pinterest

"V konkretnem primeru v Opatiji gre za hotel na vrhunski lokaciji, ki s to ceno želi odvrniti sprehajalce od tega, da tam sedijo in motijo goste. To je njihova odločitev in takšne cene imajo že 20 let," je za N1 izavil Jakominić. Dodal je, da je v Opatiji mogoče najti tudi kavarne s kavo, ki stane po evro in pol.

Poudaril je, da je cena v omenjenem hotelu v Opatiji visoka zaradi lokacije, pogleda na morje in podobno. "To so vrhunske lokacije, kjer ceno oblikuje povpraševanje," je še dejal in dodal, da Hrvaška potrebuje višje cene in manj gostov.

Na Hrvaškem se je cena kave od marca lani do marca letos po podatkih Eurostata zvišala za 7,4 odstotka, kar je največ med državami EU. V približno polovici držav članic se je kava pocenila, na ravni celotne EU pa se je zvišala za en odstotek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 47
  • Idioti 09:42 29.maj 2024.

    Se vsedeva v St. Tropezu na rivi v tisti rdeči lokal . Sedeva , sin pogleda špajs karto in se požene kvišku . Gledam kaj mu je in kam gre , pa mi skozi zobe reče pir 12 € . ...prikaži več. Pa sva šla za vogal v stari del luke , kjer pijejo vsi kapetani in posadke jaht , kjer je pa pir 6 € . 150m proč.

  • Idioti 11:04 28.maj 2024.

    Ta hotel je gostil stalno YU pesem Evrovizije . In njhova cena ni problem ! Problem so ŠIPTARJI , ki so v svojih pajzelnih nabili cene , ker pač rabijo denar , sedaj ko je tako otežen šverc droge !

  • LukaMB 19:14 26.maj 2024.

    Če ste pripravljeni toliko plačati potem ste bebci. Izbira je samo vaša.