Svet
57540 ogledov

Precejšen del hrvaške obale obarvan temno rdeče, Avstrijci množično domov

Hrvaška obala Profimedia
Odločitev o ukrepih na meji bo vlada sprejela v torek. Strokovnjaki pot na Hrvaško odsvetujejo.

Mnogi Avstrijci, ki so letovali na Hrvaškem, so se minuli vikend vrnili domov, zaradi odločitve avstrijskih oblasti, ki so Hrvaško zaradi velikega porasta na novo okuženih uvrstile v skupino "tveganih držav" z najvišjo, šesto stopnjo nevarnosti. Od nedelje opolnoči morajo povratniki s Hrvaške pokazati negativni test oz. ga po vstopu v državo opraviti najpozneje v 48 urah.

Hrvaška obala Slovenija Hojs povedal, kdaj bi lahko veljal strožji režim za Hrvaško

Obvezno testiranje za dopustnike na Hrvaškem je pred tem že uvedla tudi italijanska vlada, slovensko odločitev pa pričakujemo v naslednjih dneh. Notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da bo vlada o morebitni uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam odločala v torek, nov režim pa bi začel veljati v četrtek ali petek. 

Preigravajo več možnosti, pri čemer naj bi bili politični predstavniki, ki bodo sprejeli odločitev, najbolj naklonjeni 14 dnevni karanteni za vse. V igri je še obvezno testiranje ter karantena za povratnike, stare med 15 in 35 let, a bi lahko bila problematična z vidika diskriminacije. Hojs je omenil tudi možnost kombinacije krajše, sedemdnevne karantene in obveznega testa. Če povratnih s Hrvaške testa po sedmih dneh ne bi opravil, bi se mu karantena avtomatično podaljšala še za sedem dni.

Hrvaška obala Covid-19 Slovenija "Dopust na Hrvaškem je trenutno neodgovorno vedenje"

Stroka je glede ukrepov v zvezi s Hrvaško neomajna - le tako bo mogoče epidemiološko situacijo v Sloveniji obvladati še pred začetkom šole. Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je včeraj za POP TV zelo odsvetoval potovanje na Hrvaškem. "V današnjem času z današnjo epidemiološko sliko je to neodgovorno vedenje," je dejal Rozman. "Če že morajo na dopust, naj izberejo varnejšo državo. To Hrvaška v tem trenutku zagotovo ni."

Problematični nočni klubi

Epidemiološka situacija se je, potem ko je prvotno že kazalo na izboljšanje, minuli teden izrazito poslabšala. Na hrvaški obali sta izrazito nevarni Šibeniško-kninska in Splitsko dalmatinska županija. Prva ima 59,9, druga pa 60,7 primerov aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, kar je županiji obarvalo v temno rdečo barvo. Poslabšala se je tudi situacija v Zagrebu, ves čas so razmere neugodne tudi Vukovarsko-srijemski županiji na meji s Srbijo. 

Slovenske oblasti sicer Hrvaško ves čas opozarjajo zaradi nočnih klubov, od koder je bilo tudi več vnosov v Slovenijo. Tudi hrvaški minister za zdravje Krunoslav Capak je povedal, da se mlade osebe na Hrvaškem večinoma okužijo na zabavah. Iz tega vidika so po besedah Capaka problematična območja Novalja, Makarska, otoka Pag in Vir.

Novi uradni podatki o okužbah na Hrvaškem bodo znani danes ob 14. uri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • suineg78 08:59 18.avgust 2020.

    Nova najvišja stopnja alarma... Ne rdeča, TEMNO rdeča. Pa vi ste bolni, resnično. Sendvičarji!

  • Avatar Orwinessa
    Orwinessa 00:51 18.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • stromar 19:34 17.avgust 2020.

    Včeraj v istri 1 in kvarnerju 2 okužena, groza, v avstriji 200, grčiji 300. Vsi na avion in v grčijo in našò obalo sardelica, nabito polne terme, hotele