Svet
5 ogledov

Desnica potolka madžarsko levico

Viktor Orban je očitno prepričal več kot polovico tistih, ki so se odpravili na Žurnal24 main
Na Madžarskem se je začel prvi krog parlamentarnih volitev, na katerih naj bi se zmage po osmih letih v opoziciji veselila desnosredinska stranka Fidesz nekdanjega premiera Viktorja Orbana.

Po prvih neuradnih in vzporednih rezultatih parlamentarnih volitev so se Madžari obrnili v desno. Z veliko prednostjo je namreč zmagala desnosredinska stranka Fidesz.

Omenjeni podatki kažejo, da je za opozicijsko stranko Fidesz, ki jo vodi nekdanji premier Viktor Orban, glasovalo 54 odstotkov volivcev. Doslej vladajoči socialisti so prejeli le 20 odstotkov glasov, skrajno desna stranka Jobbik pa kar 17 odstotkov. Vzpon Jobbika vzbuja še posebno pozornost, saj je stranka znana po rasističnih sporočilih, katerih tarča so pogosto Romi.

V parlament naj bi prišla tudi liberalna stranka LMP.

Mandat za korenite spremembe
Fidesz bi, če bi ti podatki ostali kolikor toliko nespremenjeni, imel v parlamentu dvotretjinsko večino.

Pred štirimi leti so se zmage veselili socialisti, ki so zbrali 43,21 odstotka glasov. Njihove glavne tekmece, stranko Fidesz, je podprlo 42,03 odstotka Madžarov.

Drugi krog volitev za poslance 386-članskega enodomnega parlamenta je predviden za 25. april. Takrat bodo izvolili še poslance za mesta, ki v prvem krogu ne bodo zasedena.

Prvi podatki o volilni udeležbi kažejo, da se je veliko volivcev odločilo ostati doma. Do 11. ure je svoje glasove oddalo 24,78 odstotka od približno 8,3 milijona upravičencev. Pred štirimi leti je na volišča do te ure odšlo 27,23 odstotka volivcev.

Socialiste spodnesla kriza
Socialisti se tako, kot kaže, poslavljajo od oblasti. V največji meri pa je na možnosti socialistov za uspeh na volitvah vplivala predvsem gospodarska kriza, v kateri se je globoko znašla tudi Madžarska. Volivci, nezadovoljni s tem, kako se je država spopadla s krizo, pa tudi zaradi drugih težav države, predvsem korupcije, so se očitno obrnili k desnici.

Karizmatični Orban ter njegov Fidesz sta jih med drugim skušala pritegniti z obljubami o uspešnem spopadanju s krizo, v reformo pa je vključena tudi davčna razbremenitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.