Svet
4163 ogledov

Prva poteza Marine Le Pen po porazu

Marine Le Pen EPA
V Evropskem parlamentu ustanovljena nova skrajno desna politično skupina Domoljubi za Evropo, okrepljena z Orbanovim Fideszom, ki je tudi ustanovitelj, ima kar 84 poslancev in je po novem tretja največja politična skupina v Evropskem parlamentu.

Po porazu na parlamentarnih volitvah v Franciji, kjer je Nacionalni zbor (RN) Marine Le Pen, ki mu je na začetku kazalo na zmago, v drugem krogu zasedel šele tretje mesto, je 30 evroposlancev Nacionalnega zbora prestopilo k evropski politični skupini Domoljubi za Evropo.

Viktor Orban Janez Janša | Avtor: Profimedia Viktor Orbán in Janez Janša. Profimedia

Nova skrajno desna politična skupina

Gre za na novo ustanovljeno skrajno desničarsko politično skupino, ki jo je zasnoval madžarski premier Viktor Orban. Kot je znano, je Orbanov Fidesz po tem, ko je največja evropska skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), začela postopke za njegovo izključitev, v začetku leta 2021 izstopil sam.

Skupino Joveve in Šarca izrinili s tretjega mesta

V novi skupini Domoljubi za Evropo bodo poleg evroposlancev iz vrst francoskega Nacionalnega zbora, in Fidesza sodelovali še poslanci italijanske Lige Mattea Salvinija, portugalska Chega, španska stranka Vox, nizozemska PVV Geerta Wildersa, avstrijski svobodnjaki in poslanci češke stranke Ano ter nekaj drugih manjših strank. Skupno bo v skupini 13 strank iz 12 držav članic. S 84 evropskimi poslanci bodo za desnosredinsko EPP in socialisti tretja najmočnejša skupina. Doslej je tretje mesto zasedala skupina Renew (njena člana sta Irena Joveva in Marjan Šarec) in je skupaj z EPP in S&D tvorila neformalno koalicijo. 

Janez Janša | Avtor: Profimedia Profimedia

Iz 49 poslancev skočili na 84

Novi skupini bo predsedoval vodja Nacionalnega zbora Jordan Bardella, nesojeni francoski premier. Vplivali naj bi predvsem na politike EU na področju migracij in zelenega dogovora. Skrajna desnica je bila v prejšnjem mandatu mandatu, ki se izteka, zbrana v skupini Identiteta in demokracija (ID). Na koncu je imela 49 poslancev. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša pa se je že v prejšnjem mandatu zavzemal za sodelovanje EPP z ID. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • luccifer 14:01 09.julij 2024.

    Živeli naš vodja Janez Ivan janša, živeli Orban, živel nam Vladimir Vladimirovič PUTIN vodja svobodnega sveta. Na pravi strani ZGODOVIONE.

  • popokatopetl 13:41 09.julij 2024.

    "Domoljubi za Evropo" my ass... Lahko bi se poimenovali tudi Domoljubi za tretjo svetovno vojno. Zdejle še podpirajo drug drugega, bo pa kar naenkrat konflikt zaradi kakšne mejne pokrajine...

  • bobubob 13:38 09.julij 2024.

    Marine, niste edini, po celi Evropi je odprt lov na rahlo desno orientirane - približno tako kot včasih na volkove, ko je oblast vsakomur, ki je prinesel volčjo kožo, dala novec. Čas za Resnico pač še ni dozorel, bodo morali ...prikaži veči dobiti kar še nekaj batin, preden bodo volilci morda začeli misliti z lastno glavo....