Svet
161 ogledov

Evropski komisarji bojkotirajo Orbana, tako so se odzvali v Budimpešti

viktor orban Profimedia
Kolegij komisarjev ne bo obiskal Budimpešte in se srečal z madžarsko vlado.

Evropski komisarji se zaradi ravnanja madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je nedavno obiskal Moskvo, ne bodo udeleževali neformalnih zasedanj v organizaciji madžarskega predsedstva Sveta EU, je danes odločila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prav tako komisija ne bo obiskala Madžarske, so sporočili v Bruslju.

"Zaradi dogajanja ob začetku madžarskega predsedovanja se je predsednica odločila, da bo Evropska komisija na neformalnih zasedanjih Sveta EU zastopana zgolj na ravni visokih uradnikov," je na družbenem omrežju X sporočil tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer.

Prav tako po njegovih navedbah kolegij komisarjev ne bo obiskal Budimpešte in se srečal z madžarsko vlado, kot je to v navadi ob začetku predsedovanja vsake države članice.

"To je skupna naloga in odgovornost vseh držav članic in institucij"

Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je v odzivu sporočil, da madžarsko predsedstvo "ostaja zavezano iskrenemu sodelovanju z državami članicami in institucijami EU". "Na dogodke predsedstva smo jih povabili, da bi razpravljali o skupnih izzivih. To je skupna naloga in odgovornost vseh držav članic in institucij," je zapisal na omrežju X.

Poudaril je, da je EU mednarodna organizacija, sestavljena iz držav članic. Tako Evropska komisija kot institucija Evropske unije po njegovem mnenju ne more izbirati, s katerimi članicami in institucijami želi sodelovati.

V Bruslju so današnjo odločitev sprejeli, potem ko je madžarski premier Orban v začetku meseca, ko je njegova država prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, obiskal Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Do tega obiska je bila kritičnih večina njegovih kolegov iz drugih članic unije, pravna služba Sveta EU pa je ugotovila, da je kršil tudi pogodbo EU.

Orban je sicer pred Moskvo obiskal Kijev, kasneje pa še Peking. Po vrhu zveze Nato v Washingtonu pa se je na Floridi srečal z republikanskim kandidatom za ameriškega predsednika Donaldom Trumpom.

Podobno odločitev sprejelo že več držav članic

Predvsem zaradi njegovega obiska Moskve je pretekli teden že več članic sprejelo odločitev, da ta mesec na neformalna zasedanja ne bodo pošiljale ministrov, ampak uradnike. Za to so se po besedah švedske ministrice Jessike Roswall poleg njene države odločile še Finska, Litva, Latvija, Estonija in Poljska. O tem naj bi razmišljalo še več drugih držav, je dejala pretekli četrtek.

Ta mesec bo sicer madžarsko predsedstvo Sveta EU gostilo samo še tri neformalna ministrska zasedanja, danes in v torek poteka zasedanje predstavnikov članic, pristojnih za energetiko, prihodnji teden pa je na programu zasedanje Sveta za pravosodje in notranje zadeve. Večina zasedanj, ki so namenjena predvsem neformalnim pogovorom ministrov oziroma državnih sekretarjev in na katerih ne morejo sprejemati odločitev, je predvidenih za september.

Neformalno zasedanje zunanjih ministrov oziroma gymnich, ki velja za enega osrednjih dogodkov vsakega predsedovanja, Madžarska medtem načrtuje za konec avgusta. Vendar pa je po poročanju bruseljskega spletnega portala Politico pod vprašajem tudi to zasedanje, saj naj bi visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell za takrat načrtoval formalno zasedanje. To bi pomenilo, da se zunanji ministri članic ne bodo mogli udeležiti zasedanja v madžarski prestolnici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Jernej65 01:16 16.julij 2024.

    Putlerjevega pudlja, ki bi v imenu EU morilskemu Putlerju rad prodal Ukrajino za mir, je zadnji čas da se ga ignorira. Tudi on je ignoriral EU, ko je brez pooblastila v njenem imenu klečeplazil po Ukrajini, Rusiji, Kitajski.

  • Ender3 22:22 15.julij 2024.

    EU bi morala obstojati zgolj na ekonomski uniji in brezcarinski trgovini. Politična ne bo nikoli, dokler bodo na ozemlju unije pripadniki ameriških oboroženih sil in se bo politika prilagajala interesom in zahtevam ZDA..Orban je zelo pragmatičen politik in upravičeno in ...prikaži več argumentirano nasprotuje Bruseljskem centralizmu..Ne razumem tistih, ki se ne želijo miru in raje podpirajo vojno in smrt..In slednja pride nenapovedano in nepričakovano za vsakogar izmed nas..

  • Kmodri_ 21:58 15.julij 2024.

    Pravilno! Petokolnaša, ki je šel Putlerju podpisat kapitulacijo EU bi morali vreči iz EU!