Popotnik
7749 ogledov

Pravljičen grad v naši bližini

Grad Szigliget
1/3
Profimedia
Velja za enega najlepših gradov na območju Blatnega jezera.

Večina Slovencev se med počitnicami na dopust odpravi na bližnjo Hrvaško ali pa osvežitev poišče na katerem od prečudovitih italijanskih otokov. Manj je takih, ki se na dopust odpravi do največjega jezera v srednji Evropi – Blatnega jezera (Balaton) na Madžarskem.

Miskolc ga poznate? Popotnik Tak jamski labirint s toplo vodo skriva Madžarska

Takoj za Budimpešto je to druga najbolj obiskana destinacija na Madžarskem. Priljubljenost njihovega "morja" je vsekakor upravičena. Jezero je dolgo kar 77 kilometrov, tako da je priložnosti za raziskovanje ogromno. Na severni obali Balatona lahko obiskovalci med raziskovanjem med drugim naletijo tudi na pravljično trdnjavo Szigliget, ki se dviga na stožcu vulkanske gore. Stara je že več kot 750 let in izvira iz leta 1210. 

Grad Szigliget | Avtor: Profimedia Profimedia
Usoda Szigligeta je bila tako kot pri mnogih madžarskih gradovih zapečatena na prelomu 17. stoletja. Najprej ga je prizadel požar, ki ga je povzročil udar strele, nato je sledilo uničenje po ukazu cesarja Lipóta I., ki je povzročilo ogromno škodo. Ta je bila delno popravljena ob prenovi leta 2013 in 2020.

Grad Rihemberk pri nas Popotnik Skrivnosten grad, ki ga morate obiskati

Odtlej zajema tudi razstavni prostor, ki je odprt skozi vse leto in mu je resnično vredno nameniti uro do dve. Informacijske točke in sobe prikazujejo vsakdanje srednjeveško življenje in vas popeljejo skozi njegovo zgodovino. Tako boste na primer spoznali srednjeveško orožje, način spanja, prehranjevanje in branjenja gradu pred nenehnimi turškimi vpadi. Med drugim boste izvedeli, da so pozimi živilom podaljševali rok trajanja z ledom iz Blatnega jezera, večkrat dnevno hodili v dolino po vodo, raje kot vodo pili vino iz vinorodnega okoliša in se pred paraziti ubranili s sivko. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dóra Herman (@doraherman)

Pot do vrha zna biti predvsem v poletni vročini manjši zalogaj, a se zagotovo splača potruditi. Vzpon vam bo vzel približno deset minut hoje v klanec, na vrhu pa se vam bo na več mestih odprla čudovita panorama tako proti Blatnemu jezeru kot proti zeleni notranjosti.

Grad Szigliget | Avtor: Profimedia Profimedia
Citadela s svojim pustolovskim življenjem, ki ni bila nikoli okupirana s strani Turkov, obiskovalce poleti pričakuje tudi s celo vrsto zanimivih kulturnih programov.

Kristalna dolina ste jo videli? Popotnik To edinstveno atrakcijo imamo prvi v Evropi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • alen04 07:42 13.julij 2024.

    V jeseni imamo planirano Madžarsko, tako, da nam ta članek daje dodaten namig kaj še obiskati.

Sorodne novice