Svet
6 ogledov

Gadafi: Zmagali bomo mi

Libija
1/10
Žurnal24 main
Gadafi je v televizijskem nagovoru napovedal svojo zmago. Medtem se Obama, Sarkozy in Cameron strinjajo, da bi vodenje operacije v Libiji moral prevzeti Nato.
Fotografije sestreljenega letala si lahko ogledate tukaj.

Moamer Gadafi je v svojem zadnjem kratkem nagovoru napovedal, da se ne bo predal. Nadaljeval bo boj proti upornikom in mednarodnim silam in prepričan je, da bo iz boja izšel kot zmagovalec.

"Pomagajo upornikom, ne civilistom"
Khaled Kaim, namestnik libijskega zunanjega ministra, je v intervjuju za Reuters dejal, da so "koalicijske sile del vojne proti legitimni vladi". Bolj kot za varnost civilistov naj bi se zanimale za pomoč upornikom. Napad na Gadafijevo rezidenco je zanj dokaz, da je cilj zahodnih sil ubiti libijskega predsednika. Vse strani je pozval k prekinitvi ognja s ciljem stabilizirati Libijo. Libijske oblasti so se po pomoč obrnile k vplivnim libijskim plemenom, v upanju, da bodo vzpostavile dialog z uporniki.

Medtem so iz Bele hiše sporočili, da ameriški predsednik Barack Obama, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron menijo, da bi glavno vlogo pri uveljavljanju prepovedi letenja v libijskem zračnem prostoru moral imeti Nato. Obamov svetovalec za strateško komuniciranje Ben Rhodes je prepričan, da bo moral "Nato odigrati ključno vlogo".

Nato je sprejel embargo na prodajo orožja Libiji. V ta namen bodo Natova letala in ladje nadzorovala, poročala in, če bo treba, prepovedala pot plovilom, za katera bi sumili, da prevažajo orožje ali plačance. Če bo treba, bo tudi Nato sodeloval pri uveljavljanju prepovedi letov nad Libijo z namenom zavarovati civiliste. Nikjer pa ni posebej omenjeno, da bi Nato vodil operacije.

Strmoglavilo ameriško letalo
Po poročanju arabske televizije Al Jazeera naj bi bili tarča napadov radarski postaji v dveh oporiščih libijske protiletalske obrambe vzhodno od Bengazija, zahodna letala pa naj bi napadla tudi letališča v mestih Sirta in Sebha. AFP poroča o napadih na mornariško oporišče v bližini Tripolija.

Tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim je na novinarski konferenci povedal, da so bili zavezniški napadi usmerjeni tudi na mesto Sebha na jugu Libije ter da so koalicijske sile napadale "majhno ribiško pristanišče", znano kot Območje 27 v bližini Tripolija.

Eksplozije in protizračno obstreljevanje je bilo po poročanju tujih medijev slišati tudi v bližini palače libijskega voditelja Moamerja Gadafija v Tripoliju, četudi zavezniške sile ves čas trdijo, da cilj napadov ni odstraniti Gadafija, ampak zaščititi žrtve.

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da bi sicer rad videl, da bi se Gadafi umaknil z oblasti, in ponovil, da je sedanje posredovanje namenjeno zaščiti civilistov. Povedal je tudi, da nameravajo ZDA v nekaj dneh vodilno vlogo v napadih prepustiti drugim zaveznicam.

 

Ameriška vojska je medtem potrdila, da je v Libiji strmoglavilo ameriško letalo. Britanski The Telegraph poroča o strmoglavljenju letala vrste o F-15E Eagle. Na njem naj bi bila dva člana posadke, ki sta na varnem, v rokah upornikov.

Zahodne sile naj bi napadle Gadafijevo letalo, ki je bilo namenjeno nad Bengazi, je poročala Al Jazeera.

Tripoli: križarski pohod
Uradni Tripoli trdi, da so napadi tudi to noč zahtevali več civilnih žrtev, libijska televizija pa je poročala o križarskih napadih. "Napadi ne bodo prestrašili libijskega ljudstva," je sporočila televizija. Francija nasprotno poudarja, da dokazov o civilnih žrtvah napadov ni.

Spopadi se kljub razglasitvi premirja nadaljujejo tudi med vladnimi silami in uporniki. Na vzhodu so podporniki Gadafija ustavili napredovanje upornikov v bližini mesta Ajdabija. O napadu vladnih sil poročajo tudi uporniki v libijskem tretjem največjem mestu Misrata.

Varnostni svet spet v četrtek
Ameriška, francoska in britanska letala so napade začela v soboto, da bi dosegla prepoved letenja v libijskem zračnem prostoru. Podlaga za napade je resolucija varnostnega sveta, ki zahteva takojšnje premirje med Gadafijevimi silami in uporniki ter popolno ustavitev nasilja.

Libija je sicer zahtevala izredno zasedanje varnostnega sveta, ki naj bi se znova sestal v četrtek. V prihodnjih dneh se bodo v eni izmed evropskih prestolnic sestali tudi zunanji ministri članic koalicije in se pogovorili o nadaljnjih korakih. Francoski zunanji minister Alain Juppe se zavzema za ustanovitev odbora zunanjih ministrov koalicijskih držav, ki bo nadzoroval operacije v Libiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.