Svet
9 ogledov

Grčija: dogovor o koaliciji morda še danes

Evangelos Venizelos in Fotis Kuvelis Reuters
Tri stranke, ki se po nedeljskih parlamentarnih volitvah pogajajo o oblikovanju vladne koalicije, naj bi bile zelo blizu dogovora in naj bi ga objavile še danes.

Proevropsko usmerjenemu bloku se mudi, saj je pritisk mednarodnih finančnih trgov in držav na zadolženo Grčijo ogromen. Mandat za sestavo vlade je v ponedeljek sicer prejel Antonis Samaras, vodja Nove demokracije, zmagovalke volitev. O oblikovanju koalicije se Samaras pogaja s socialističnim Pasokom, ki je na volitvah pristal na tretjem mestu, in z manjšo Demokratsko levico (Dimas). V imenu socialistov se pogajanj udeležuje njihov vodja Evangelos Venizelos, v imenu Dimasa pa vodja te stranke Fotis Kuvelis.

Če jim ne uspe, možnost dobi levica

Skrajno leva Siriza, ki je na volitvah zasedla drugo mesto, se pogajanj ne udeležuje, saj je zavrnila sodelovanje v koaliciji pod vodstvom Samarasa.

Slednji ima sicer za oblikovanje koalicije samo tri dni časa - to pomeni do srede zvečer, saj je mandat za sestavo vlade dobil v ponedeljek. Če mu ne bi uspelo, bi šel mandat za tri dni v roke vodje Sirize Aleksisu Ciprasu.

A zaenkrat se zdi, da bo 61-letnemu konservativnemu politiku uspelo, po vsej verjetnosti že danes. Da naj bo koalicija objavljena že danes zvečer, sta se sicer zavzela tudi Venizelos in Kuvelis, ki sta se s ciljem pospešiti pogajanj ločeno sestala danes dopoldne.

Ta koalicija bi imela 179 sedežev v 300-članskem parlamentu, vendar pa bi skupaj predstavljale le 48 odstotkov glasov volivcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.