Svet
327 ogledov

Grozotam kar ni videti konca, žrtve tudi otroci

Vojna v Ukrajini Epa
Ruske sile so tudi minulo noč izvedle zračne napade na Ukrajino, v katerih je bilo po navedbah ukrajinskih oblasti ubitih več ljudi.

V napadu na Sumi na severovzhodu sta ponoči umrli dve osebi, štiri so bile ranjene. O žrtvah poročajo tudi iz Hersona. Ruska stran je medtem sporočila, da je ob napredovanju proti Pokrovsku zasedla še en kraj.

Po navedbah vojaške uprave Sumija sta bila med ranjenimi v napadu tudi otroka, in sicer dveletna deklica in osemletni deček. V napadu je bilo poškodovanih nekaj stanovanjskih poslopij in avtomobilov, je vojaška uprava še sporočila na Telegramu.

V ruskem obstreljevanju Hersona in 18 drugih naselij istoimenske regije je bila v zadnjih 24 urah ubita ena oseba, devet pa ranjenih, je danes sporočil vojaški guverner Oleksandar Prokudin.

Po njegovih besedah je ruska vojska med drugim obstreljevala infrastrukturni objekt in zdravstvene ustanove, je na spletni strani poročal Ukrinform. V napadu so bili poškodovani stanovanjski objekti, pa tudi plinovod, poslovne stavbe, skladišča in avtomobili.

Prav včeraj smo pisali o moškem, ki je v napadu izgubil ženo in vse tri otroke:

Jaroslav Bazilevič je v napadu izgubil ženo in tri hčerke, Lviv, Ukrajina Svet Ta moški je v enem dnevu izgubil tri hčere in ženo

Vzrok še ni znan

Iz prestolnice Kijev pa danes poročajo o eksploziji, katere vzroki še niso znani. Po navedbah kijevskih oblasti so umrli trije ljudje, pod ruševanimi dvonadstropne stavbe pa bi bilo lahko še več ljudi. Eksplozija je odjeknila v podjetju avtomobilske industrije, so dodali po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Ukrajinska vojska je sicer davi sporočila, da je njena zračna obramba odbila številne ruske napade, pri tem pa uničila 15 od 23 brezpilotnih letalnikov in eno od štirih raket. Tarča napadov naj bi bile regije Odesa, Harkov in Dnipropetrovsk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v luči ruskih napadov znova pozval Zahod, naj Ukrajini dobavi več protiletalskih sistemov in raket. Kot je dejal davi, je Rusija samo v zadnjem tednu na Ukrajino izstrelila več kot 800 bomb, skoraj 300 dronov ter več kot 60 različnih vrst raket, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojna v Ukrajini | Avtor: Epa Epa

Uporabljajo drone s staljeno kovino

Ameriška televizijska mreža CNN pa je v soboto poročala, da naj bi ukrajinska vojska začela uporabljati drone s staljeno kovino, katerih tehnologijo je konec 19. stoletja razvila Nemčija, aktivno pa so jo uporabljali v prvi in drugi svetovni vojni.

Vrsta videoposnetkov, objavljenih na družbenih omrežjih, vključno s Telegramom ukrajinskega obrambnega ministrstva v sredo, prikazuje nizkoleteče drone, ki spuščajo staljeno mešanico aluminijevega prahu in železovega oksida, imenovano "termit", na ruske položaje. Ta zmes lahko po poročanju medijev hitro zažge drevesa in rastlinje.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes objavilo, da so njihove sile zavzele kraj Novohrodivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile še naprej napredujejo proti strateškemu mestu Pokrovsk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi kot glavni cilj agresije proti Ukrajini navedel zavzetje regije Donbas na vzhodu države.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bobubob 19:35 08.september 2024.

    Še kak mesec, pa bodo z droni zlivali na Ruse vrelo olje. Ki so ga uporabljali že naši prapra..pradedje. V pradavnini z gorjačo na rami, danes z raketometom, vzrok pa je enak. Posledično bomo kmalu lahko spet nosili na rami ...prikaži več gorjače - a z napisom lockheedmartin.. Civilizacijski napredek, da ga onikaš !

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 18:32 08.september 2024.

    Čakam,da se Retardi postrojijo,aja,saj so samo trije!!!

  • tlacan 15:34 08.september 2024.

    Zakaj ne najdem nobene članka o Gazi in poboju Palestincev? Vam vsaj dobro plačajo, da ste pristranski ali delate to po lastni neumnosti?