Svet
8 ogledov

Gruzijo zapustili še zadnji ruski vojaki

Žurnal24 main
Rusija je sporočila, da je po dveh stoletjih danes končala svojo vojaško navzočnost v Gruziji.

Ruski vojaki so se umaknili iz treh oporišč v okolici mesta Batumi.

 
Kot je danes zjutraj sporočil poveljnik ruskih kopenskih sil, general Aleksej Maslov , so namreč ponoči vojaško oporišče v Gruziji zapustili še zadnji ruski vojaki, z vlakom pa so v sosednjo Armenijo že prepeljali tudi vso njihovo orožje in opremo.

"Umik ruskih sil iz Gruzije, ki bi moral biti v skladu z rusko-gruzijskim sporazumom končan do leta 2008, smo izvedli predčasno," je povedal Maslov. Obenem je pojasnil, da v Gruziji še vedno ostajajo ruski vojaki, ki delujejo v mirovnih misijah v separatističnih regijah Abhazija in Južna Osetija. Slednje Gruzija obtožuje, da v resnici podpirajo upornike.
Ruski vojaki so se umaknili iz treh oporišč v okolici mesta Batumi na jugu Črnega morja, ki so sedaj pod nadzorom Gruzije. Status četrtega oporišča Gudauta v Abhaziji medtem ostaja sporen: Rusija sicer trdi, da ga je izpraznila, Gruzija pa tega ne more preveriti, saj je območje pod nadzorom proruskih separatistov.

Spor glede Gudaute je del širšega spora med zvezo Nato in Rusijo, ki je med drugim preprečil ratifikacijo pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi (CFE) s strani Zahoda. Ruska duma je 7. novembra glasovala za odstop Moskve od CFE. Odnosi med Rusijo in Gruzijo, ki si želi članstva v Natu, so zelo napeti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.