Svet
4397 ogledov

Hrvaška: Strategija najdražjih kampov v Evropi deluje

Avtokampi na Hrvaškem Avtokampi.si
Na Hrvaškem zadovoljni s sezono v kampih.

Najboljše rezultate na Hrvaškem letos dosegajo kampi visoke kategorije, število dni, preživetih v kampih, pa se zmanjšuje, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal direktor Kamping združenja Hrvaške Adriano Palman.

Najdražji v Evropi

Palman je glede letošnjih cen kampiranja na Hrvaškem za Hino dejal, da natančna analiza gibanja cen ni mogoča, je pa kot kriterij za primerjavo z drugimi evropskimi državami izpostavil metodologijo nemškega avtokluba Adac, ki je pomemben tudi za primerjave cen in kakovosti kampiranja v Evropi.

Povprečna cena družinskega kampiranja na Hrvaškem, ki vključuje najem parcele, elektriko in vodo, letos po Adacovi analizi znaša 62 evrov na dan, kar Hrvaško uvršča na prvo mesto po višini cen kampiranja v Evropi. Na drugem mestu je Italija s povprečno ceno 60 evrov, na tretjem pa Slovenija z 58 evri.

"Prvi tudi po kakovosti!"

Palman je ob tem poudaril, da je Hrvaška tudi prva v Sredozemlju po povprečni kakovosti kampov. V kategorijah štirih in petih zvezdic je dobra polovica vseh kamping zmogljivosti, kar je za 29 odstotkov več kot pred petimi leti in za 143 odstotkov več kot pred desetimi leti.

Manj le Nemcev

Kamping sektor je po Palmanovih besedah sicer zadovoljen z dosedanjimi letošnjimi rezultati, ki da so na ravni rekordnega lanskega leta. Čeprav se število dni, preživetih v kampih, zmanjšuje, so kampi na Hrvaškem letos ustvarili več nočitev z vseh trgov razen Nemčije. Nemški gosti, ki so sicer najštevilčnejši gosti v hrvaških kampih, so letos ustvarili za osem odstotkov manj nočitev kot lani.

Hrvaška ima skupno okoli 830 kampov, ki lahko sprejmejo prek 250.000 ljudi. Skupno sektor pokriva 23 odstotkov skupnih nastanitvenih zmogljivosti v državi in ustvari prav toliko vseh turističnih nočitev. Največ, skoraj polovica kampov, je v Istri.

Prebetite še: Dubrovnik prilagajanje Popotnik Hrvaški gostinci opažajo, da turisti spreminjajo svoje navade

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 12:50 13.avgust 2024.

    Lahko je živeti od naravnih danosti..Kockastim to najbolj ustreza..