Svet
8 ogledov

Italija v šoku

Tudi številni kulturni spomeniki so po potresu le še ruševine.
1/11
Žurnal24 main
Uničujoči potres v Italiji je terjal več kot 150 smrtnih žrtev. Reševalci so izpod ruševin potegnili 60 preživelih, reševanje pa so čez noč prekinili.

 Narava je znova pokazala svojo uničujočo moč.
 

Številni pripravljeni pomagati

Po hudem potresu je Italiji Slovenija že ponudila vso pomoč, ki bi jo potrebovala pri odpravljanju posledic škode. Na pomoč bodo odšli reševalci s psi. Italijanom so pomoč takoj ponudile Francija, Nemčija, Avstrija, Grčija, Rusija in Izrael. Pomoč so v imenu EU ponudili tudi v Bruslju, vendar pa Italija za zdaj še ni zaprosila za pomoč.

Število žrtev katastrofalnega potresa iz ure v uro narašča. Po zadnjih podatkih je umrlo več kot 150 ljudi, tudi več otrok. Pod ruševinami naj bi bilo še okoli 250 ljudi. Civilna zaščita poroča, da je brez domov ostalo okoli 50 tisoč ljudi, poškodovanih ali uničenih je namreč na tisoče stavb, 15 tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Zaradi nevarnosti je zaprt avtocestni odsek med L'Aquilo in Rimom, prekinjene so železniške povezave, motene so oskrba z elektriko in telefonske zveze. Nekateri manjši zaselki so še vedno odrezani od sveta. Na najbolj prizadetem delu že primanjkuje pitne vode in krvi za transfuzijo.

''Nihče ne bo ostal sam''  
Italijanski premier Silvio Berlusconi je na prizadetem območju razglasil izredne razmere. Na novinarski konferenci po obisku opustošenega območja je dejal, da je ranjenih okoli 1.500 ljudi, prebivalce je opozoril, naj bodo v prihodnjih dneh pozorni na popotresne sunke. Poudaril je, da so zdaj osredotočeni predvsem na iskanje ujetih pod ruševinami.

Berlusconi je zaradi potresa odpovedal obisk v Rusiji. ©AFP

 
''Nihče ne bo prepuščen samemu sebi''
Berlusconi je zagotovil izdatno finančno pomoč vlade. ''Želim pa povedati nekaj pomembnega. Nihče ne bo prepuščen lastni usodi,'' je dejal. Poskrbeli bodo tudi za takojšnjo pomoč. Vzpostavili so šotorišče, v katerem so lahko namestili od 16 tisoč do 20 tisoč ljudi. Nekatere so namestili tudi v hotelih ob jadranski obali Italije, kjer je na voljo več kot štiri tisoč sob.

Prebivalce regije je še vedno strah zaradi popotresnih sunkov, ves dan so se zadrževali na prostem. © AFP

 

So med žrtvami tudi Slovenci?

Še vedno ni jasno, ali so med žrtvami tudi državljani Slovenije. Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) in naše veleposlaništvo v Rimu sta v stalnih stikih s pristojnimi lokalnimi oblastmi ter italijanskim ministrstvom za zunanje zadeve, podatkov o žrtvah pa še niso prejeli, so sporočili z MZZ.

Slovenski premier Borut Pahor je italijanskemu premierju sicer že poslal sožalno pismo. ''Sinočnji dogodek v Italiji potrjuje, da je kljub vsemu napredku in razvoju naravna nesreča težko predvidljiva. Občutek, da v nesreči nisi sam, pa je pomemben. Tudi sami smo bili v prejšnjih letih večkrat žrtev naravnih nesreč, zato razumemo občutke in položaj, v katerem se v teh težkih in žalostnih trenutkih nahaja italijanski narod,'' je dejal Pahor.

Zunanji minister Samuel Žbogar pa je v sožalnem pismu italijanskemu kolegu Francu Frattiniju zapisal, da ga je novica o tragičnem potresu, ki je prizadel osrednjo Italijo, globoko pretresla, ministra pa je prosil, naj izraze sožalja Slovenije prenese tudi žalujočim družinam umrlih. Izrazi sožalja sicer prihajajo z vseh koncev sveta.

 

Potres je bil napovedan!

Giampaolo Giuliani, raziskovalec na nacionalnem inštitutu za fiziko v Gran Sassu, je konec marca opozoril na nevarnost bližajočega se potresa, ki naj bi prizadel prav predel Abbruzza. "Seizmološko delovanje  majhnega potresa je le napoved večjega potresnega sunka," je dejal Giuliani. Raziskovalec je potres napovedal v intervjuju na lokalni televiziji in tako povzročil vsesplošno paniko, zaradi česar je bil deležen stroge kritike. Oblasti se na opozorilo niso odzvale in niso sprejele preventivnih ukrepov. Civilna zaščita zatrjuje, da potresa nikakor ni bilo mogoče napovedati.

Začelo se je ponoči
Tla so se najsiloviteje stresla ob 3.30 zjutraj, središče potresa je bilo v bližini mesta L'Aquila z okoli 60 tisoč prebivalci, ki leži okoli 95 kilometrov severovzhodno od Rima. Namerili so mu moč 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici, po besedah predsednika italijanskega parlamenta Gianfranca Finija pa je uničenih več mest, 15 tisoč zgradb pa bo treba porušiti.

Zrušen tudi študentski dom

V slikovitem srednjeveškem mestu so močno poškodovane številne zgodovinske zgradbe. Med drugim se je zrušila kupola katedrale Anime Sante. Zrušile so se bolnišnice, šole in tudi študentski dom. Novinar Nick Pisa je za spletno stran Skynews dejal: "Študentski dom se je dobesedno sesedel. Reševalci zatrjujejo, da je v domu ujetih več ljudi. Član mestnega sveta je dejal, da je središče mesta posejano z razbitinami starih hiš. Slišati je tudi ogromno klicev na pomoč. Ljudem so naročili, naj se ne odpravljajo v mestno središče in v prizadete predele mesta, saj mora biti omogočen dostop reševalcem."



Potres občutili tudi Slovenci

Poleg potresa v osrednji Italiji pa so se tla stresla tudi na severu države, v okolici Forlija in Ravene, kjer je potres dosegel stopnjo 4,7 po Richterjevi lestvici. Potres na severu Italije so v nedeljo ob 22. uri in 21 minut čutili tudi prebivalci večjega dela Slovenije. V Italiji so že v prejšnjih dneh zabeležili nekaj šibkejših potresnih sunkov, jutranjemu najmočnejšemu sunku pa je kmalu sledil še eden nekoliko šibkejši.

Osrednja Italija velja za precej potresno območje. Razlog za večjo gmotno škodo so starodavna naselja in dotrajane zgradbe. Zadnjič so se tla močneje stresla leta 1997, ko je v potresu v osrednji Italiji umrlo 13 ljudi, leta 2002 pa se je v potresu na jugu države podrla šola in pod seboj pokopala 30 otrok. Tokratni potres je bil po številu smrtnih žrtev najhujši po letu 1980, ko je potres na jugu države pokopal 2735 ljudi.


Žarišče potresa je bilo 270 kilometrov jugozahodno od Ljubljane, v bližini Forlija in Ravene v severni Italiji. Predhodno ocenjena magnituda potresa je bila 4,7. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci večjega dela Slovenije. © GoogleMap

 

Slovenija ni ogrožena!

Andrej Gosar z Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje je za zurnal24.si dejal, da je bilo v osrednji Italiji že v preteklosti precej močnih potresov. "Gre za območje osrednjih Apeninov. Do potresa pride ob premikanju jadranske mikrotektonske plošče, ki se nahaja med afriško in evrazijsko tektonsko ploščo. Popotresni sunki so pri tako močnem po tresu zelo pogosti, trajajo pa lahko tudi do nekaj mesecev. Slovenija tukaj ni ogrožena, saj potresa pri Raveni ne moremo povezovati z dogajanjem drugod."

"V primeru potresa moramo ostati v prostoru, se postaviti pod podboje vrat ali mizo, saj se tako zavarujemo pred kosi pohištva. Najslabše je oditi na stopnice, ki so šibka točka stanovanja. Do konca potresa moramo počakati v stanovanju in se šele nato odpraviti na cesto, saj se tako izognemo popotresnim sunkom,"
še svetuje Gosar.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.