Svet
10 ogledov

Junaki na zdravilih

Nepopisna sreča ob vrnitvi na dnevno svetlobo. Žurnal24 main
Po prvotnem navdušenju, ki je spremljalo čudežno rešitev čilskih rudarjev, udarec na trda tla. Zdravila, hospitalizacije in težave v vsakdanjem življenju.

Skorajda čudežno rešitev 33 čilskih rudarjev je z navdušenjem spremljal ves svet. A ko se je evforija polegla, so se rudarji vrnili v življenje rudniškega mesta Copiapo v najbolj sušni puščavi na svetu. Travma, ki so jo doživeli pod zemljo, je pustila sledove.

Eden izmed njih, Victor Zamora, znan kot popravljalec streh, je o vsem skupaj posnel film, Edisona Peno so morali po poročanju CBS News zaradi depresije hospitalizirati, Mario Sepulveda jemlje močna zdravila, najstarejši rudar Mario Gomez pa sploh ne more zaspati.

Prisilno ravnanje
"Kadar koli slišim hrup, se prestrašim in gledam okoli sebe,
" pravi Aleks Vega, ki ne zna pojasniti, zakaj je okoli svoje hiše začel postavljati zid. "Moje srce začne hitreje biti. Ne prenesem majhnih prostorov. Jemljem več tablet na dan."

Victor Zamora se počuti, kot bi bil še vedno ujet. ''Preden sem šel v rudnik, sem bil vesel moški. Zdaj pa imam nočne more. Nisem več isti človek. Sanjam, da sem ujet, da prijatelji okoli mene umirajo. Skale padajo. Drugi del mene je še vedno tam,'' je povedal za CBS News in dodal, da ne more imeti normalnega odnosa z družino.
 
Iz evforije v depresijo
Zdravnik, ki jih spremlja, je za portal pojasnil, da so vsi razen enega utrpeli resne psihološke težave.

Da se nepopisni občutki evforije lahko spremenijo v svoje nasprotje, je ob rešitvi rudarjev za naš portal pojasnil tudi Robert Masten, psiholog z oddelka za psihologijo na filozofski fakulteti. "Mislim, da se zdaj šele zares začenja, kot nekakšen tretji del te zgodbe," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.