Svet
13 ogledov

Kadilce bi v VB dobesedno iztrebili

Kajenje Profimedias
Britanci razmišljajo o prepovedi prodaje tobačnih izdelkov vsem, ki so bili rojeni po 1. januarju 2000, vse dokler ne bi izumrl poslednji kadilec.

Radikalni načrt je trenutno še vedno le načrt, ki je zdaleč od potrditve v parlamentu. Pobudo so sprožili strokovnjaki iz vrst zdravstva, v lobiranje pri vladi pa se je vključilo tudi vplivno Britansko zdravniško združenje. 

Drakonski načrt predvideva, da na Otoku preprosto ne bi imeli več dostopa do cigaret, če ste rojeni v 21. stoletju oziroma v zadnjem letu drugega tisočletja. Tako bi bilo iz leta v leto manj kadilcev, dokler ne bi nekoč umrl še zadnji, rojen v 20. stoletju. Predlagatelji namreč utemeljujejo, da kajenje povzroča težko zasvojenost in da hkrati 80 odstotkov kadilcev začne kaditi še v najstniških letih. Pri nekom, ki je začel kaditi pri 15 letih, je tako trikrat večja verjetnost, da bo umrl zaradi posledic raka, kot pri nekom, ki je prvo cigareto pokadil v 20. letih svojega življenja, piše Daily Mail.

V Veliki Britaniji število kadilcev sicer upada, a redno cigaretni dim še vedno puha 20 odstotkov ljudi, na leto pa zaradi posledic kajenja umre 100.000 Britancev, zgolj v 20. stoletju pa naj bi zaradi kajenja po svetu umrlo kar sto milijonov ljudi, medtem ko bo številka po predvidevanju zdravnikov v novem stoletju še mnogokrat višja zaradi skokovitega povečanja svetovnega prebivalstva, predvsem v tretjem svetu.

Komentarjev 7
  • depresija 22:24 26.marec 2014.

    To bi šele črni trg zacvetel. Še alkohol naj prepovedo pa bo. Je treba širše gledat - sej marihuana, kokain, heroin, ipd so tut prepovedani, pa vemo kolk je ura.

  • depresija 22:23 26.marec 2014.

    Cigareti SO droga..

  • JackD 22:21 26.marec 2014.

    Zasvojenost je huda stvar. S popolno abstinenco telo po hudi zasvojenosti preide v šok in lahko tudi odpove. Da psihičnih travm ne omenjam. Zato tudi hude odvisnike zdravijo s postopnim zmanjševanjem. Pa da ne bo pomote, sem zelo ...prikaži večo zelo proti cigaretom, ampak tako pač ne gre. Mi je pa všeč ta idejo s prepovedjo prodaje.