Svet
55138 ogledov

Kako varno je iti na dopust na Hrvaško

Hrvaška obala
1/2
Profimedia
Pripravili smo odgovore na vprašanja, ki najbrž begajo mnoge Slovence, ko se odločajo za dopust na Hrvaškem.

Kako varno je iti na Hrvaško? 

Po včerajšnjem skoraj rekordnem rezultatu okuženih marsikoga skrbi, a ob tem je treba upoštevati, da je pol teh okužb v samostanu v Đakovem in v zagrebški psihiatrični bolnišnici. Se pa s prihodi turistov iz Švedske in Velike Britanije tar zaradi uvoza okužb iz Bosne in Srbije (Hrvaška je včeraj zaprla meje) možnost okužbe povečuje. Kljub vsemu po podatkih Hrvaška trenutno še vedno velja za varno državo. Ni pa niti v Sloveniji mogoče izključiti možnosti okužbe, zato je potrebno upoštevati navodila fizične distance, higiene rok in v zaprtih prostorih nositi masko. Verjetnost okužbe najbolj povečajo tesni stiki z ljudmi.

Kako hitro se lahko spremenijo pravila glede mejnega režima s Hrvaško?

Od danes na jutri oziroma že v nekaj urah. Ko je vlada na seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko dodala Srbijo, Kosovo in Bosno, je o tem odločala v četrtek. Odločitev so predstavili na novinarski konferenci ob štirih popoldan, veljala je od polnoči naprej, kar pomeni, da je bilo za prilagoditev oziroma povratek v državo brez odreditve karantene manj kot osem ur časa, seveda če ste novinarsko konferenco spremljali v živo oziroma vas je o odločitvi vlade nekdo takoj obvestil. Ta teden so na rdeči seznam dodali Albanijo in Portugalsko, odločitev so sporočili na novinarski konferenci ob dveh, veljala je od polnoči naprej.

Kako verjetno je, da bo vlada uvedla 14-dnevno karanteno tudi za prihode s Hrvaške?

Pred dnevi se je zdela to zelo oddaljena možnost, od včeraj, ko so zabeležili 95 novih okužb, pa je to možnost celo na kratki rok težko izključiti. Hrvaška ima trenutno 5,8 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev, kar pomeni, da je varna država, a še pred nekaj dnevi je imela 2,9. Za varne štejejo države, ki jih imajo manj kot deset, za nevarne pa tiste, kjer se jih pojavi več kot 40.

Ob tem je treba opozoriti, da je slovenska vlada Srbijo in Bosno na seznam nevarnih držav uvrstila, še preden je bila dosežena meja 40, saj smo imeli pri nas veliko število uvoženih okužb iz teh dveh držav.

Če bi prišlo do poslabšanja razmer na Hrvaškem, bi vlada Hrvaško najbrž najprej umaknila s seznama varnih držav, kot se je to v četrtek zgodilo z Luksemburgom in Črno goro, pa prejšnji četrtek z Bolgarijo. Te države niso več na seznamu varnih držav a tudi ne na rdečem seznamu, kjer se ob povratku zahteva karantena.

Koliko okužb bi moralo biti v 14 dneh, da bi se Hrvaško razglasilo za nevarno državo in uvedlo karanteno?

Da bi dosegli 40 aktivno okuženih na sto tisoč prebivalcev bi morali imeti v 14 dnevih približno 1600 potrjenih okužb, kar je 114 na dan. Včeraj so sporočili, da so dan prej odkrili 95 okužb, to je drugi najslabši rezultat od začetka epidemije. A kot omenjeno zgoraj, Srbija in Bosna sta bili na rdečo listo zaradi velikega števila uvozov okužb uvrščeni, še preden sta dosegli 40 primerov. 

V Sloveniji, ki ima pol manj prebivalcev, bi do te meje prišli pri približmo 40 potrjenih okuženih vsak dan v 14 dneh. Rekordna številka potrjenih okužb v enem dnevu v Sloveniji je bila 70 (26. marca).

Kaj bi se zgodilo, če bi vlada med dopustom Hrvaško razglasila za nevarno državo?

Imeli bi dve možnosti. Prva je, da bi se še pred uveljavitvijo odločitve vrnili domov, a bi imeli za to najbrž malo časa, v primeru uvrstitve Bosne in Srbije na seznam nevarnih držav je od odločitve vlade do uveljavitve minilo manj kot osem ur, v primeru Albanije in Portugalske pa deset. Če bi to zamudili, bi vam ob prehodu meje odredili 14-dnevno karanteno.

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj pomeni 14-dnevna karantena?

Pomeni, da morate ta čas ostati doma in se izogibati vsem stikom. Navodila najdete tukaj.

Ali za čas karantene dobim polno plačo?

Ne. Če je do uvedbe karantene prišlo v času vašega dopusta, gre za višjo silo in vam pripada 50-odstotno nadomestilo plače, ki ga zagotavlja delodajalec. Če pa bi že ob odhodu vedeli, da boste morali biti ob povratku v karanteni, ne gre za odsotnost zaradi višje sile, zato je potreben dogovor z delodajalcem, ena od očitnih možnosti je, da bi delavec v času odrejene karantene koristil dopust.

Ali ni bilo rečeno, da bo nadomestilo za karanteno spet 80 odstotkov plače?

Da, a ne za vse. V četrtek po seji vlade je minister za delo Janez Cigler Kralj napovedal, da bo od 1. julija strošek nadomestila za čas karantene prevzela država, spremenili bodo tudi višino nadomestila. Tisti, ki jim bo karantena odrejena zaradi stikov v Sloveniji, bodo dobili nadomestilo v višini 80 odstotkov plače, tisti, ki jih bo odrejena na meji pa še naprej 50 odstotkov plače. Za tiste, ki bi se vračali s Hrvaške in bi morali v karanteno, bi bilo nadomestilo tako še vedno 50 odstotkov plače, a to ne bi bil strošek delodajalca.

Ali lahko delodajalec delavcu prepove, da gre v državo, ki je na rdečem seznamu?

Ne, saj gre za njegov prosti čas, a v primeru, da se po izteku dopusta zaradi karantene (za katero je vedel že ob odhodu) ne vrne v službo, gre za kršitev iz delovnega razmerja.

Ali lahko torej zaradi obiska družine v Bosni in karantene delavec ostane brez službe?

Odvetnica Tina Šnajder Paunović je za Val 202 poudarila, da taka enkratna kršitev delovno-pravnih obveznosti še ni dovolj za odpoved delovnega razmerja, bi pa lahko bila, če bi se ponovila.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 18
  • Avatar Tollijenka
    Tollijenka 01:27 27.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • marko8 21:29 26.junij 2020.

    Dopustujte doma v prelepi Sloveniji... Mi iz Gorenjske gremo na Štajersko ali Dolenjsko, ne pa vsi na Primorsko obalo.... Bistvo tega je premakniti se na drugi konec Slovenije in s tem koristiti bon vavčer.... Pa še lepše je med štajerkami....

  • marko8 21:25 26.junij 2020.

    Tisti, ki potujejo z avti imajo samo za prestop meje čakati 6 ur ali več štedilnik s sabo,...

Sorodne novice