Svet
1290 ogledov

Kamala Harris v osmih urah zbrala 46 milijonov

Kamala Harris Profimedia
Izrazila je hvaležnost aktualnemu ameriškemu predsedniku.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je danes v prvem javnem nastopu, odkar je predsednik Joe Biden v nedeljo odstopil od predsedniške kandidature in jo podprl za demokratsko predsedniško kandidatko, pozdravila Bidnovo zapuščino kot neprimerljivo v sodobni zgodovini.

"Dediščina predsednika Bidna nima primerjave v sodobni zgodovini. Že v enem samem mandatu je presegel dediščino večine predsednikov, ki so služili dva mandata," je povedala Harris na javnem dogodku pred Belo hišo.

Svoje kampanje ni omenjala, je pa povedala, da predsednik Biden še vedno okreva za covidom-19. "Njegova poštenost, integriteta in zavezanost veri ter družini, kakor tudi veliko srce in globoka ljubezen do države - vsemu temu sem priča iz prve roke. Globoko smo mu hvaležni za vse, kar je naredil za državo in ljudi," je dejala Harris.

Po preobratu veliko olajšanje

81-letni Biden je v nedeljo sporočil, da odstopa od kampanje za ponovno izvolitev in takoj nato izrazil svojo podporo 59-letni podpredsednici ZDA Kamali Harris.

Harris je od nedelje praktično pospravila z vso morebitno konkurenco za osvojitev demokratske predsedniške nominacije, vendar tega danes v kratki izjavi za javnost ni omenjala. Politico poroča, da so se vsi morebitni protikandidati za predsedniško nominacijo postavili v vrsto in izrazili podporo podpredsednici.

Čeprav še ni povsem zanesljivo, da bo res postala kandidatka, pa je med demokrati v nedeljo, ko je Biden napovedal odstop, zavladalo veliko olajšanje.

Politico in drugi ameriški mediji poročajo, da so v nedeljo in danes že vsi demokrati o katerih se je ugibalo, da bi se lahko uspešno spustili v predsedniško tekmo, izrazili podporo Harris. Sedaj gre bolj ali manj le še za to, koga si bo izbrala za svojega podpredsedniškega kandidata, pri čemer večina analitikov meni, da bi moral to biti bel moški.

Ugibanja

Bidnovi podpori so že v nedeljo sledile podpore guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma, guvernerja Pensilvanije Josha Shapira in ministra za transport Peta Buttigiega.

Sledili so izrazi podpore guvernerke Michigana Gretchen Whitmer, guvernerja Kentuckyja Andyja Beshearja, guvernerja Marylanda Wesa Moora in guvernerja Illinoisa JD Pritzkerja, ki je povedal, da bi Harris podprl že v nedeljo, vendar ga je Bidnov odstop od kampanje malce šokiral.

Harris je doslej po telefonu govorila že z dvema možnima kandidatoma za podpredsednika - Beshearjem in guvernerjem Severne Karoline Royjem Cooperjem. Guvernerja sta potrdila pogovor, nista pa ga želela komentirati.

V osmih urah zbrala 46 milijonov

Že v nedeljo sta Harris podprla Bill in Hillary Clinton. Bivši predsednik Barack Obama tega ni storil, ampak je izrazil prepričanje, da bodo demokrati na konvenciji stranke od 19. do 22. avgusta našli pravo osebo. Harris pa je podprla najbolj znana predstavnica kongresne levice Newyorčanka Alexandria Ocasio Cortez.

Bidnov odstop ni presenetil le demokratov, ampak tudi republikance. "Potem, ko smo porabili veliko časa in denarja za boj proti pokvarjenemu Joeju Bidnu, moramo vse začeti znova," je na svojem mediju Truth Social zapisal republikanski predsedniški kandidat Donald Trump in zahteval vračilo stroškov. Kamalo Harris je mimogrede označil za noro in zmešano.

Demokrati so obenem šokirani in olajšani. Politico poroča, da je predsedniška kampanja Biden-Harris v prvih osmih urah po Bidnovem odstopu od malih donatorjev dobila 46 milijonov dolarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Jernej65 20:12 22.julij 2024.

    Bravo Kamila, pošlji tega bedastega Trampa v pozabo.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 20:05 22.julij 2024.

    Retardi za retarde https://theworldwatch.com/videos/1620683/has-anyone-considered-the-possibility-that-this-lady-s-retarded/

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:50 22.julij 2024.

    Svet gre res v maloro,ko ti mentalni osbeki hočejo voditi državo!!! https://theworldwatch.com/videos/1620685/imagine-4yrs-of-this-cackling-mental-patient-if-they-steal-this-election-again/