Svet
5870 ogledov

Kamala Harris z govorom presenetila analitike

Kamala Harris Profimedia
Podpredsednica ZDA Kamala Harris je sinoči s sklepnim govorom nacionalne konvencije demokratske stranke sprejela predsedniško nominacijo za volitve 5. novembra. Obljubila je, da bo predsednica vseh Američanov, njen govor pa je bil še posebej odločen glede zunanje politike, kjer je iskala srednjo pot med podporo Izraelu in Palestincem.

Kamala Harris je uvodoma predstavila svojo zgodbo hčerke priseljenke iz Indije in priseljenca iz Jamajke, ki je postala državna tožilka in pravosodna ministrica Kalifornije. Dejala je, da je na sodišču vedno delovala v imenu ljudstva, kar bo počela tudi na položaju predsednice ZDA.

V nadaljevanju je zatrdila, da si bo na položaju prizadevala za blaginjo srednjega razreda, med drugim z znižanjem davkov, in obljubila, da bo predsednica vseh Američanov ob spoštovanju ustavnih načel in vladavine prava, svobodnih volitev in mirnega prenosa oblasti.

"Stopamo na novo pot naprej v prihodnost trdnega srednjega razreda, kar bo glavni cilj moje vlade. Ustvarili bomo gospodarstvo, kjer bo imel vsak enake možnosti za uspeh," je dejala.

Kamala Harris | Avtor: Profimedia Profimedia

Brez omembe Trumpa ni šlo

Omenila je obsodbo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa zaradi poslovnih prevar in spolnega napada ter posvarila Američane, naj si po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je predsedniku dala imuniteto za vsa uradna dejanja, zamislijo, kako se bo Trump obnašal brez varovalk.

Trumpa je omenila tudi v zvezi z odpravo pravice do splava in obljubila, da si bo prizadevala za njeno povrnitev po celotnem ozemlju ZDA, kakor tudi za potrditev zakona o volilnih pravicah in zakona o utrditvi mejne varnosti, ki so ga republikanci v kongresu zavrnili, ker jih je k temu pozval Trump.

Zunanja politika, kot jo vidi Harris

Največji aplavz je požela, ko je govorila o Bližnjem vzhodu. Zagotovila je, da bo vedno podpirala pravico Izraela do samoobrambe, pri čemer je ostro kritizirala napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, v isti sapi in ob še večjem aplavzu pa je dogajanje v Gazi v zadnjih desetih mesecev označila za grozljivo. Dodala je, da si bo še naprej prizadevala za konec spopadov ter za palestinsko državo.

Zagotovila je nadaljevanje trdne podpore Ukrajini in zvezi Nato ter dejala, da se ne bo nikoli dobrikala avtokratom, kot to počne Trump. "Diktatorji in tirani, kot je Kim Jong-un, navijajo za Trumpa, ker se ga zlahka manipulira z laskanjem in uslugami," je dejala.

Njen govor je malce presenetil analitike, saj je na trenutke zvenela kot tradicionalen republikanec, Trump pa je po njenem govoru za televizijo Fox izjavil, da ne ve, zakaj se pritožuje, saj bi lahko vse, kar obljublja, uredila že v zadnjih štirih letih.

Zadnji dan demokratske konvencije, ki je bila polna političnih zvezd, kot so Barack Obama, Bill Clinton, Bernie Sanders in drugi, in je po gledanosti krepko presegla štiri dni republikanske konvencije julija v Milwaukeeju, so se na odru znova zvrstili znani demokratski politiki, aktivisti in umetniki.

Kamala Harris | Avtor: Profimedia Profimedia

"Republikanska stranka ne obstaja več"

Demokratske konvencije se je letos udeležilo tudi več republikancev, med njimi nekdanji republikanski kongresnik iz Illinoisa Adam Kinzinger, ki je bil član odbora za preiskavo napada Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

"Republikanska stranka ne obstaja več, saj je izdala konservativna načela človeku, ki mu je mar le zase. Trump je zadušil stranko," je dejal Kinzinger in republikancem sporočil, naj volijo Kamalo Harris, ker so tudi demokrati domoljubi.

Trump je bil sicer tudi ob zadnjem dnevu demokratske konvencije v središču pozornosti. Kritizirali so ga zaradi napada na kongres, imenovanja vrhovnih sodnikov, ki so ukinili pravico do splava, in drugih tem, kot so spoštovanje do veteranov, boj proti podnebnim spremembam in večji nadzor nad orožjem.

V pričakovanju rezultatov anket

Konvencija, ki je v nasprotju z napovedmi minila brez večjih propalestinskih protestov, se je končala s tradicionalnim spustom balonov. V prihodnjih dneh bo jasno, ali je Harris, ki se je v govoru zahvalila predsedniku Joeju Bidnu za to priložnost, okrepila svoje rezultate v anketah.

Tesno vodstvo v anketah pred Trumpom je sicer prevzela že pred začetkom konvencije - tudi po zaslugi izogibanja medijskim intervjujem in pomanjkanju podrobnosti svojega političnega programa. Ključna preizkušnja pa jo čaka 10. septembra, ko se bo soočila s Trumpom na televiziji ABC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Enzgg4 08:59 23.avgust 2024.

    Tudi kamela je židovska plačanka.

  • Jernej65 08:40 23.avgust 2024.

    Če zmaga Kamala, se bodo vsaj v Ameriki postavile stvari na pravo mesto. Že kar vidim, kako bo na soočenjih Tramp tulil in zmerjal. Nervoza pri njem je že sedaj prisotna. Ker mu bodo stvari ušle izpod nadzora, bodo soočenja ...prikaži več prava polomija zanj, saj se ne zna kontrolirati in bo govoril bedarije.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:03 23.avgust 2024.

    Baba je butasta, da še Biden ob njej izpade genij...Kaj ona izjavi ni pomembno, ker ji to sestavi njena ekipa...Ampak v neposrednem soočenju pa jo bo Trump sesul še bolj kot je Bidena....Zato me prav zanima, kako se bodo demokrati ...prikaži več temu izognili...Če se bo izogibala neposredni debati in zgolj ponavljala svoje floskule, to ameriško občinstvo ne bo dobro sprejelo..