Svet
4425 ogledov

Kim: "To je dejanje vojne!"

Kim Džong Un Reuters
"To bo uničilo mir in stabilnost Korejskega polotoka," svari Severna Koreja.

"V popolnosti zavračamo zadnje sankcije Združenih narodov, ocenjujemo jih kot napad na suevernost naše republike in vojno dejanje, ki bo uničilo mir in stabilnost tako Korejskega polotoka kot regije," je sporočilo zunanjega ministrstva prenesla severnokorejska agencija KCNA.

Gre za prvi odziv Pjongjanga na najnovejši ukrep Varnostnega sveta Združenih narodov, katerega namen je severnokorejski režim kaznovati za testno izstrelitev medcelinske balistične rakete 28. novembra, ki je zmogljivejša od vseh doslej in bi lahko celo ogrozila celinske ZDA. VS ZN je resolucijo o zaostritvi sankcij, ki so jo pripravile ZDA, v petek sprejel soglasno - torej tudi s podporo Kitajske.

Kim Jong-un Lokalni mediji Svet Kim Jong-un in njegove "nadnaravne moči"

To je sicer že tretja zaostritev sankcij proti Severni Koreji zaradi njenega jedrskega in raketnega programa letos, kljub temu pa ni videti, da bi bil Pjongjang kaj bolj pripravljen na dialog za končanje krize.

Resolucija VS ZN med drugim prepoveduje skoraj 75 odstotkov izvoza rafiniranih naftnih proizvodov v Severno Korejo in omejuje prodajo surove nafte tej državi na največ štiri milijone sodov. Priprtje "naftne pipice", predvsem kitajske, bo hud udarec za že tako šepajoče severnokorejsko gospodarstvo.

Poleg tega resolucija odreja repatriacijo vseh severnokorejskih državljanov, ki delajo v tujini, do konca leta 2019. Gre v prvi vrsti za na desettisoče delavcev, ki v Rusiji in na Kitajskem po besedah uslužbencev Združenih narodov trpijo v razmerah, podobnih suženjskim, njihov zaslužek pa se steka v Pjongjang.

Aleksa Vuković Dokumentarec Slovenija Srb v Severni Koreji: "Lažejo nam!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • MihaPu 22:05 25.december 2017.

    Samo naprej Kim, vojni zločinci in zionistične gnide ameriške sebe nikoli ne vidijo. Ko so provocirali S. Korejo s svojimi vajami z J. Korejo tik ob meji, je bilo vse vredu, ko Kim udari nazaj pa je Kim the "bad ...prikaži več guy". Komaj čakam eno raketo tja na to posrano nato-biznis teroristično tvorbo imenovano ZDA. Ko bi se vsaj pokazala kakšna gobica, zaslužili so jo za to kar so naredili hudega ostalim suverenim narodom po svetu. Crknite kapitalisti rotschildovi.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:59 25.december 2017.

    Lahko je njemu s polno ritjo srat,narod pa lačen in v mrzlem?Ampak dokler ga ne bodo pokončal lastni državljani,tolk časa bo "sveti voditelj"?

  • perhan63 19:43 24.december 2017.

    a za božič bo pijan ko čep v svoji rezidenci...vojaki bojo pa jedli črve ki jih bojo psrali..