Svet
14 ogledov

Mejna prehoda spet odprta

Kosovo Reuters
Kfor je v večernih urah znova odprl oba mejna prehoda s Srbijo. Kosovskim Srbom zaradi zapore mejnih prehodov začelo zmanjkovati hrane.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so okoli 18.30 odprli administrativni prehod Brnjak. Odprt je za avtomobile in avtobuse, zaprt pa je še vedno za tovornjake in vozila, ki vozijo tovor iz Srbije. Nadzor nad prehodom vršijo francoski in maroški pripadniki Kforja, ki imajo nalogo preverjati identiteto ljudi in pregledovati vozila. Želijo namreč preprečiti vnos orožja na območje.

Na Kosovo sta se napotila tudi vodja pogajalske skupine srbske strani Borislav Stefanovič in minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović. Sestala naj bi se s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem.

Ob 21.30 pa so za potniški promet odprli tudi mejni prehod Jarinje, kar je potrdil tudi Bogdanović. Ameriški vojaki so odstranili bodečo žico in zaščitne ograje. Mejni prehod nocoj varujejo ameriški in poljski pripadniki Kforja.

Zmanjkuje hrane in zdravil

Zaradi zapore mejnih prehodov s Srbijo kosovskim Srbom zmanjkuje hrane. V trgovinah ni več mogoče dobiti kruha in mleka, skoraj razprodani so mesni in sladki proizvodi. Zmanjkuje jim ustekleničene vode, grozi pa tudi pomanjkanje goriv.

Težave imajo tudi v bolnišnici v Kosovski Mitrovici. Vodstvo bolnišnice je na novinarski konferenci opozorilo, da jim bo v nekaj dneh zmanjkalo kisikovih bomb, nekaterih zdravil, bencina ter hrane za bolnike, poroča srbski Tanjug.

Kisika je še za nekaj dni, potem pa ga bo bolnišnici zmanjkalo. S tem bo ogroženo zdravljenje bolnikov z rakom, možgansko kapjo in drugih, je poudaril direktor zdravstvenega centra Milan Jakovljević. Kisik je trenutno nujno potreben pri zdravljenju 15 bolnikov v bolnišnici, med katerimi so tudi otroci.

"Preti nam humanitarna katastrofa"

Zmanjkuje jim tudi analgetikov, pripomočkov za dializo ter zdravil za bolnike s kardiološkega in psihiatričnega oddelka. Brez bencina bodo ostala zdravstvena vozila, otežena bo nabava hrane. "Če Kfor ne bo dovolil oskrbe bolnišnice z zdravili in materialom, nam preti humanitarna katastrofa, saj bi bila življenja naših pacientov ogrožena kljub našemu trudu," je opozoril.

Direktor bolnišnice je tako napovedal protestno pismo poveljstvu Kforja, srbsko vlado pa je ponovno pozval, naj sprosti tekoči račun bolnišnice, ki je blokiran že sedem mesecev. Center lahko poravnava le nekatere obveznosti, med katerimi pa na primer ni popravil medicinske opreme. Prebivalce pa je pozval k darovanju krvi, saj je zdaj ni mogoče pripeljati iz Srbije.

Deklaracijo le sprejeli

Srbska skupščina je po deseturni izredni seji sprejela deklaracijo o Kosovu, v kateri obsoja vsakršno nasilje na Kosovu in poziva k mirni rešitvi trenutne krize na tem območju. Za deklaracijo je glasovalo 181 poslancev srbskega parlamenta, 20 jih je bilo proti, štirje so bili vzdržani, dva pa nista glasovala, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski predsednik Boris Tadić je pred glasovanjem poudaril, da sta mir in stabilnost "prvo in osnovno" izhodišče srbske politike ter da je Srbe na Kosovu mogoče zaščititi le z mirom.

"Srbija je država miru. Želimo mir za vse prebivalce jugovzhodne Evrope, za vse narode, ne le za Srbe, to je osrednja točka naše politike," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina poudaril srbski predsednik. Kot je še povedal, lahko Srbija svojo suverenost na Kosovu zaščiti le ob podpori velikih sil in pomembnih dejavnikov v mednarodni skupnosti.

"Srbija ne bo šla v vojno"

Vodjo največje opozicijske Srbske napredne stranke Tomislava Nikolića je zanimalo, kako bo Srbija zaščitila Srbe na Kosovu, če vrhovni poveljnik srbske vojske trdi, da se Srbija ne bo spustila v vojno. Tadić je odvrnil, da je Nikolićeva izjava nevarna, in poudaril, da je treba v Srbiji vedno "politično napasti" že samo misel na nasilje. "Srbija ne bo šla v vojno," je ponovil.

Tadić meni, da so za zaplete na Kosovu v zadnjih dneh delno odgovorni tudi nekateri predstavniki mednarodne skupnosti, ki so po njegovih besedah spodbujali Prištino k nasilnim enostranskim dejanjem. Poudaril pa je tudi, da lahko srbski predsednik v tem konfliktu od mednarodne skupnosti zahteva, da se vzdrži vmešavanja v krizo.

Na barikadah 500 ljudi

Na barikadah v vasi Rudare še vedno vztraja okrog petsto Srbov. Kosovski Srbi so po besedah Nedeljkovića odločni, da bodo ostali na barikadah, dokler se stvari ne uredijo.

Kot je že včeraj povedal poveljnik Srbov Radenko Nedeljković, se z barikad ne bodo umaknili, dokler na prehodih ne bo vzpostavljeno prejšnje stanje. Kfor pri tem opozarja, da bo, če bo treba, uporabil tudi silo.

"Ne glede na grožnje Kforja, da bo barikade po potrebi prebil s silo, bomo protestirali do izpolnitve naših zakonitih in legitimnih zahtev, da se na prehoda Jarinje in Brnjak povrne stanje, kot je bilo pred odlokom Prištine, da ti dve točki prevzamejo posebne enote kosovske policije," je včeraj dejal Nedeljković.

Komentarjev 4
  • srs86 01:22 04.avgust 2011.

    gec to si pa dobr napisu...še posebi to za otroka...bolš bi blo če bi se več otroku posvetu kot pa tle laži trosu po forumih...Nevem kako te žena sploh trpi...seveda če jo sploh maš,potpišem se na to kar je gec ...prikaži več povedu,da neponavljam,škoda mojih besed zate

  • gec 18:08 01.avgust 2011.

    privat-kako te ni sram,da take laži trosiš po forumih.ni foruma da nisi ti gor,gnoj pokvarjeni,pa še šest let starega otroka izrabljaš za svoje umsko bolane fantazije

  • srs86 00:43 01.avgust 2011.

    privat....tvoj otrok vpraša to zato, ker non stop posluša same laži...tako od televizije do samega očeta.Namesto da lažeš otroka in ga vpletaš v neke izmišljotine ga rajši odpelji kam na sprehod bo bolj koristno. Kot drugo pa "vaši" nimajo kaj ...prikaži več odgovoriti s silo, ker ne poveljujejo oni ampak so samo igračka, ki so v ameriških rokah in če bo amerika dala zeleno luč za napad,bo napad izvršen in pika.Vidim pa kako si nastrojen proti srbom...že samo vprašanje ki si ga postavil..zakaj naši neodgovorijo s silo dokazuje da si slab človek.Sila ni rešitev,no ja očitno zate je.Luzr en,sram naj te bo!!!