Svet
87685 ogledov

Na hrvaški obali tik pred turistično sezono cene podivjale

sladoled, turist
1/4
Profimedia
Naši južni sosedje tik pred poletjem navili cene: Pivo pet evrov, sladoled kot suho zlato.

"Vsako leto dražje je. Že leta prihajamo v Medulin in letos imate cene višje kot pri nas v Nemčiji. Upam, da se bo to poznalo tudi razmeram na plažah," je za hrvaški časopis 24sata povedal nemški par med ogledom Pulja.

Na jadranski obali je vse pripravljeno na poletno sezono, dubrovniški župan Mato Franković se je pohvalil, da je število nočitev od začetka leta že za 20 odstotkov boljše kot v enakem obdobju lani, a dejstvo je, da tujci, predvsem pa domači gostje, dvakrat obrnejo vsak evro, preden ga (ne)zapravijo.

"Razmisliti moramo, v kateri restavraciji bomo jedli, ker so cene različne. Vedno se trudimo jesti dobro in poceni, a letos ste spet podražili. Na srečo imate čudovito morje in plaže, zato pridemo," dodaja nemški par.

Sladoled | Avtor: Profimedia Profimedia

V Pulju boste za pol litra točenega piva odšteli od 2,60 do 5 evrov, kepico sladoleda od 2 do 3 evre, pico od 8 do 15 evrov – na obrobju mesta je cenejša. Navadna kava je 1,40 evra, krof 1 evro, rogljiček od 1,10 do 1,50 evra.

Kot ugotavljajo novinarji 24sata, v središču Splita cene precej nihajo, vse je odvisno tudi od izbrane lokacije. Na sami obali in v osrčju Dioklecijanove palače, torej na osrednjih turističnih lokacijah, so cene dvakrat višje od tistih v stavbah le ulico stran od palače. Na rivi ražnjiči stanejo 18 evrov, na ulici nedaleč stran pa jih lahko jeste za 7,5 evra. Enako velja za pollitrsko točeno pivo ter običajne hamburgerje in pice. Za tiste, ki si ne želijo takšnega, ampak "poštenega" zajtrka, restavracije običajno ponujajo jajca na različne načine in z različnimi dodatki, katerih cena se giblje od 6,5 do 15 evrov. Če želite še dva decilitra jogurta, boste ponekod odšteli dva evra, za slanino pa na primer šest evrov.

slovenija26.08.08, studentka, studentsko delo, natakarica, foto: nik rovan | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Na Reki kepica sladoleda stane dva evra, v Opatiji malo več, 2,20, na Krku 2,50. Za veliko porcijo kebaba v Opatiji bi na primer morali odšteti 8,50 evra.

Župan Dubrovnika Franković pravi, da je objava gostinskih računov iz njegovega mesta postala "olimpijska disciplina". Dubrovnik je po njegovih besedah ​​dosegel dobro razmerje med kakovostjo in ceno.

"Od začetka leta beležimo 21 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Dubrovnik ima zelo specifične goste, drugačne kot drugje na Hrvaškem, razlog za to je dejstvo, da smo predvsem letalska destinacija in naši gosti prihajajo s trgov Velike Britanije, nato ZDA, nato iz Francije in Nemčije. K nam se vračajo tudi Kitajska, Koreja, sploh ti vzhodni trgi. Visoka sezona se je začela takoj po veliki noči," za 24sata ugotavlja župan.

slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Komentarjev 72
 • Avatar Garancija
  Garancija 08:25 19.maj 2024.

  Še se dobi poceni,samo znajti se moraš

 • Enzgg4 08:10 19.maj 2024.

  Mene njihovi bifeji in gostilne že par let niso videli.

 • Mla Den 07:55 19.maj 2024.

  Cene določajo ponudba in povpraševanje. Dokler bodo ljudje (turisti) kupovali po teh cenah, se bodo samo še višale.