Svet
964 ogledov

Napovedi po uboju Hanije: Tekla bo kri

Ismail Hanija AFP Žurnal24 main
"Čista kri svetega in častnega bojevnika Ismaila Hanije nedvomno ni bila prelita zaman," je v izjavi za javnost dejal tiskovni predstavnik irnskega zunanjega ministrstva Naser Kanaani. "Ta kri bo na koncu usodna za Izrael," je zatrdil. V Izraelu so medtem novico o smrti Hanije pozdravili.

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, je po atentatu na političnega vodjo palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanijo dejal, da je maščevanje Izraelu za njegovo smrt dolžnost Teherana. "Zločinski sionistični režim je umoril našega gosta v naši hiši," je Hamenej sporočil na svoji spletni strani. "Sledila bo huda kazen," je opozoril.

"Iran se bo moral odzvati!"

Iran se bo zaradi svojega političnega položaja v regiji na uboj političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu, moral odzvati, ocenjuje raziskovalec Centra za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Faris Kočan. 

Med inavguracijo novega predsednika Masuda Pezeškiana, ki je v torek prisegel v iranskem parlamentu, j je bil Hanija "de-facto pod zaščito Irana"  tovrstno dejanje pa je - če za atentatom stoji Izrael - samo po sebi izjemno povedno, pravi Kočan. To kaže, da "ima Izrael več kot očitno relativno visoko stopnjo operativnega in varnostno-obveščevalnega dostopa v Iranu".

Ismail Hanija | Avtor: Profimedia Profimedia

Izraelska vlada ali vojska se v zvezi s smrtjo Hanije za zdaj nista uradno odzvali. Smrt svojega vodje je pred tem potrdilo palestinsko gibanje Hamas in napad pripisalo Izraelu. Hamas je ob tem napovedal, da smrt Hanije ne bo ostala nekaznovana.

Kočan sicer dvomi, da bo prišlo do takojšnjega in drastičnega odziva, bodisi s strani Irana ali gibanja Hamas. Veliko večja je verjetnost reakcije Irana prek libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, tudi v luči izraelskega atentata na Hezbolahovega visokega poveljnika Fuada Šukra, ki se je zgodil v torek zvečer v Bejrutu.

Novi iranski predsednik Masud Pezeškian je na družbenem omrežju X sporočil, da bo Iran "branil svojo ozemeljsko celovitost in poskrbel, da bodo teroristični napadalci obžalovali svoje strahopetno dejanje". Vez med Iranom in Palestino bo močnejša. Kočan ocenje, da uboj Hanija pomeni zastoj v pogajanjih glede vojne v Gazi, zlasti zato, ker je bil Hanija pogajalec na strani Hamasa.

V Izraelu so medtem nekateri skrajno nacionalistični člani vlade pozdravili novico o smrti Hanije. "Smrt Hanije bo naredila svet malo boljši," je na družbenem omrežju X zapisal minister za kulturno dediščino. Minister za diasporo Amihaj Hikli pa je objavil sliko Hanije na zborovanju, ki je pozivalo k "smrti Izraela". "Pazite, kaj si želite," je ob tem zapisal v komentarju.

Jemenski uporniški hutijevci, ki prav tako uživajo podporo Irana,so uboj vodje Hamasa označili za "gnusen teroristični zločin". Uporniki so od novembra lani iz solidarnosti s Palestino napadali z Izraelom povezane ladje. 

Katarsko zunanje ministrstvo je opozorilo, da smrt Hanije predstavlja nevarno stopnjevanje ter bo vodilo do "zdrsa regije v kaos in spodkopalo možnosti za mir". Katar nudi zatočišče političnemu vodstvu Hamasa, med drugim Haniji.

Vojna iz Gaze se lahko razširi

Turško zunanje ministrstvo je uboj Hanije pripisalo Izraelu in ga označilo za "sramoten atentat, katerega namen je razširiti vojno v Gazi regionalno". "Če mednarodna skupnost ne bo sprejela ukrepov za zaustavitev Izraela, se bo naša regija soočila z veliko večjimi konflikti," so sporočili iz Ankare. Hanija je pred napadi Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, veliko časa preživel v Turčiji in se s turškim predsednikom Erdoganom nazadnje sestal aprila.  

Recep Tayyip Erdogan | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusija je uboj vodje Hamasa obsodila kot "nesprejemljiv politični atentat", ki bo povzročil nadaljnje stopnjevanje napetosti. Konstantin Kosačev, podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta, je dejal, da pričakuje "nenadno stopnjevanje medsebojnega sovraštva na Bližnjem vzhodu", poroča AFP.

Kitajska pa je sporočila, da obsoja atentat na Hanijo in opozorila, da bi to lahko povzročilo "nadaljnjo nestabilnost" v regiji. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi incidenta ter odločno nasprotujemo in obsojamo atentat," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 4
  • Plavi-mil 14:55 31.julij 2024.

    Kaj se pa ima agresor od Rusa za oglašati? Še Putina je treba pospraviti !!!!!!

  • stinger 14:13 31.julij 2024.

    Vodje bi morali potolči najprej. Potem bi bila verjetno kakšna morija manj

  • Avatar Leon
    Leon 14:05 31.julij 2024.

    Politiki se igrajo vojnih iger ! Njihove družine so na varnem na rajskih otokih ....umirajo pa nedolžni ljudje .