Svet
13 ogledov

Nekdanji podpredsednik dobil novo srce

Dick Cheney in George Bush Žurnal24 main
Nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je po petih srčnih napadih dobil novo srce.

Dick Cheney, nekdanji ameriški podpredsednik, je po petih srčnih napadih dobil novo srce. Njegova družina je sporočila, da donatorja ne poznajo, vendar mu bodo večno hvaležni za darilo, ki je rešilo življenje.

Cheney je bil podpredsednik ZDA v administraciji Georgea Busha med letoma 2001 in 2009. Težave s srcem ima skoraj pol življenja, saj je prvi srčni napad preživel, ko je bil star 37 let. Od takrat jih je preživel pet, nazadnje leta 2010. Takrat so mu v srce vgradili posebno črpalko, ki je prevzela nalogo prešibkega srca in s katero srčni bolniki običajno čakajo na presaditev.

Cheney je na operacijo čakal več kot 20 mesecev, na seznamu za presaditev pa je v ZDA 3100 imen. Lani so ameriški zdravniki opravili 2300 presaditev srca, 330 oseb pa je med čakanjem umrlo. Po presaditvi je mogoče preživeti le z rednim in dosmrtnim jemanjem posebnih zdravil proti lastnemu imunskemu sistemu, ki bi sicer tuji organ onesposobil oziroma zavrnil. Sicer po operaciji 70 odstotkov bolnikov preživi še najmanj pet let, pri starejših od 65 let pa je doba nekoliko krajša.

Komentarjev 1