Svet
3692 ogledov

Odgovor Putina Bidnu: Ruske vojaške ladje na Kubo

Ruska vojaška ladja v Istanbulu EPA/SEDAT SUNA
Kubanci izpostavljajo, da ladje ne prevažajo jedrskega orožja.

Skupina ruskih vojaških ladij, vključno s podmornico na jedrski pogon, bo naslednji teden obiskala Kubo, da bi poudarila "zgodovinske prijateljske odnose", je sporočila kubanska vlada.

Ruska fregata Gorshkov, jedrska podmornica Kazan, naftni tanker flote Pashin in reševalni vlačilec Nikolai Chiker bodo med 12. in 17. junijem obiskali pristanišče v Havani, so sporočile Kubanske revolucionarne oborožene sile. Kuba pravi, da nobena od ladij ne prevaža jedrskega orožja in vztraja, da njihov prihod ne predstavlja grožnje regiji.

"Obiski mornariških enot iz drugih držav so zgodovinska praksa revolucionarne vlade z narodi, ki vzdržujejo odnose prijateljstva in sodelovanja," dodajajo v izjavi. Moskva informacij, ki jih je predstavila Kuba, ni potrdila.

Pomembna vloga Kube med hladno vojno 

To ni prvič, da so bile ladje ruske mornarice poslane na Kubo, ključno zaveznico nekdanje Sovjetske zveze v času hladne vojne, ki je med kubansko raketno krizo leta 1962 za kratek čas zadržala jedrske rakete po ukazu Moskve.

Kubanska napoved prihaja nekaj dni po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden dal Ukrajini dovoljenje za izvajanje omejenih napadov z ameriškim strelivom na ruskem ozemlju. Ruski predsednik Vladimir Putin je v odgovor dejal, da je "dostava orožja na območje konflikta slaba poteza Zahoda".

"Na koncu, če vidimo, da so te države vpletene v vojno proti nam, in zaradi tega, kar počnejo, so neposredno vpletene v vojno proti Ruski federaciji, si pridržujemo pravico ravnati na enak način," je dejal Putin v sredo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 105
  • Kmodri_ 11:03 12.junij 2024.

    To so stare karjole!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:54 10.junij 2024.

    Weidlova je mnenja, da Ukrajina v vojni ne more zmagati. Zato je pozvala k dialogu s Putinom. "Pogovoriti se moramo o tamkajšnji situaciji, ki postaja izjemno nevarna za celinsko Evropo. Ukrajina ne more zmagati v tej vojni, zakaj bi torej ...prikaži več podaljševali smrt?" je vprašala. Neprimerno pa se ji zdi tudi, da se demonizira eno stran, drugo pa se zgolj hvali. Bravo, Alice Weidel, poslanka AfD!!!

  • Naklonsky 22:51 09.junij 2024.

    Ubogim sirotam, Kubancem, bodo ponrali še tisto malo hrane, ki jo imajo!