Svet
0 ogledov

Ogenj, eksplozije, sirene in spopadi

Spopadi v Kijevu
1/9
Reuters
Policisti proti demonstrantom, ki so metali kamenje, posredovali z gumijastimi naboji, solzivcem in dimnimi bombami. Umrlo več kot deset oseb.

Podatki o številu žrtev naraščajo - spopadi naj bi terjali skupno 14 žrtev, šest policistov, ostali so demonstranti.

Še kakih 180 protestnikov naj bi bilo ranjenih, od tega jih je 90 v bolnišnicah, ranjenih naj bi bilo tudi okoli 160 policistov, od tega 35 huje.

Sprva ultimat, nato napad

V Ukrajini so danes izbruhnili nasilni spopadi med policisti in protestniki, ki so poskušali prebiti policijski kordon pred poslopjem parlamenta v Kijevu. Policisti so proti demonstrantom, ki so metali kamenje, posredovali z gumijastimi naboji, solzivcem in dimnimi bombami.

Varnostne sile so popoldan protestnikom postavile rok, do katerega se morajo spopadi končati, sicer bodo red vzpostavile one. Sprva niso ukrepale, nato pa so se začeli spopadi.

Na vodne topove in dimne bombe so protestniki odgovorili z ognjemeti, eksplozijami, molotovkami in kamenjem. Okrog trga so zažgali več kupov gum in lesa, ki naj bi preprečili varnostnim silam dostop do protestnikov. Pri tem je zagorelo celo nekaj njihovih šotorov. 

Slišati je številne eksplozije, žvižge in zvoke siren. Policija protestnike prek zvočnikov tudi poziva, naj zapustijo trg.  

Vodja opozicije Vitalij Kličko je vse protesnike pozval, naj branijo trg. Ko je okrog njega gorelo, je množico pozval, naj vztraja: "Nikamor ne bomo odšli. To je naš otok svobode in branili ga bomo." Pred tem je ženske in otroke pozval, naj se raje umaknejo s trga na varno. 

Na trgu še vedno vztraja približno 25.000 protestnikov, nanje pa streljajo tudi ostrostrelci. 

Vlada je zaprla podzemno železnico v centru mesta, gorijo številni avtobusi in avtomobili, policisti pregledujejo vozila na poti v center mesta, protestniki pa spopade le še bolj stopnjujejo.   

 

Ko je že kazalo, da se umirja ...

Gre za prve nasilne proteste v Kijevu od sredine januarja. Dan se je začel z mirnim pohodom kakih 20.000 protestnikov od Trga neodvisnosti proti močno zastraženem parlamentu, nato pa se je začelo nasilje, saj so nekateri protestniki skušali prebiti policijske zapore.

Več sto protestnikov je med drugim napadlo in za kratek čas zavzelo sedež vladajoče Stranke regij, znova pa so tudi zavzeli mestno hišo, ki so jo po večtedenski okupaciji končno zapustili to nedeljo v skladu z dogovorom o amnestiji za v prejšnjih protestih aretirane protestnike. Poslopje mestne uprave naj bi znova tudi zagorelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.