Svet
19 ogledov

Organizator napadov v Parizu naj bi bil mrtev

Streljanje v Parizu
1/37
EPA
V severnem delu Pariza je prišlo do intenzivnega streljanja; potem ko so tamkajšnji mediji sprva poročali o več žrtvah, je prišlo uradno - po podatkih policije - do dveh smrti. Razstrelila se je ženska s samomorilskim pasom, moškega pa je ubila policija. Na ulicah je tudi vojska.

Glavni organizator pomorov v Parizu Abdelhamid Abaaoud je mrtev, poroča Washington Post. 

Informacijo, da je bil ubit v današnji raciji v pariškem predmestu Saint Denis, naj bi potrdila dva evropska obveščevalca, ki naj bi imela dostop do rezultatov forenzičnih preiskav. 

Pariški tožilec Francois Molins je dejal le, da Abaaoud ni med prijetimi, ni pa izključil možnosti, da je bil ubit, saj njihove identitete še preverjajo. Povedati ni mogel niti, koliko teroristov je bilo ubitih, potrdil je le to, le da sta umrla najmanj dva človeka, poroča AP. 

Policija je obkolila stanovanje v blokovskem naselju v Saint Denisu. Mediji so najprej poročali, da so med akcijo umrli trije osumljenci, vključno z žensko s samomorilskim pasom, ki se je sama razstrelila. Policija je te informacije zavrnila, umrla naj bi le samomorilka, enega moškega pa naj bi ustrelili. Ranjenih naj bi bilo tudi pet policistov in ubit policijski pes.

Okoli 11. ure je policija po navedbah agencije AP sporočila, da je skupaj prijela skupaj sedem osumljencev, ki so vsi povezani s petkovimi napadi. Identitete prijetih ni navedla, zato še ni jasno, ali je med zajetimi ali ubitimi tudi Abaaoud. "Ne moremo vam povedati, kdo je bil prijet. Postopek še vedno teče," je povedal pariški tožilec Francois Molins in dodal, da so imeli podatke, ki so kazali na to, da se Abaaoud nahaja v stanovanju. Povedal je tudi, da je bila mlada ženska, ki se je razstrelila, njegova sorodnica.

Francoska televizija RTL in časnik La Monde medtem poročata, da med prijetimi ni glavnega organizatorja napadov Abaaouda.

Policijska akcija v Parizu | Avtor: EPA EPA

Tri osumljence naj bi po poročanju medijev prijeli v stanovanju, ki so ga obkolili, dva, moškega in žensko, pa nedaleč stran. Njihova identiteta za zdaj medijem ni znana.

Do stanovanja jih je pripeljal telefon

Operacija se je začela okoli 4.30, namestnik župana Stephane Peu je prebivalce Pariza pozval, naj ostanejo doma. "Ne gre za nov napad, ampak policijsko intervencijo," je sporočil. Ulice okoli Rue de la Republique v Saint Denisu so blokirane. Policija je vdrla tudi v eno od tamkajšnjih cerkva.

Po poročanju nekaterih francoskih medijev, naj bi osumljenci načrtovali nov napad na poslovno četrt mesta La Defense, a oblasti tega niso potrdile. CNN, ki se sklicuje na policijske vire pravi, da je policija prišla "ravno pravi čas", preden so se "osumljenci odpravili na novo operacijo".

Do stanovanja v Saint-Denisu naj bi policiste pripeljal mobilni telefon, ki so ga včeraj našli v košu v bližini koncertne dvorane Bataclan. Na njem naj bi bil zemljevid koncertne dvorane Bataclan in tiskovno sporočilo z naslednjim zapisom: "Gremo!"

Streljanje brez premora

"Neprestano smo poslušali pokanje, kot pri ognjemetu ... bilo je nekaj premorov, a meni se je zdelo, da slišim neprekinjeno streljanja," je eden za BBC povedal Benson Hoi, ki živi v Parizu.

Druga očividka, Amine Guizani, pa je za AP povedala, da je slišala zvoke granat in streljanje. "Streljanje je trajalo eno uro, non-stop," je dejala.

Streljanje v Parizu | Avtor: EPA EPA
Streljanje v Parizu | Avtor: EPA EPA
Streljanje v Parizu | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

             

Saint Denis je severovzhodno predmestje Pariza z versko in etnično raznolikimi prebivalci, med katerimi sto Afričani, Alžirci, Indijci, Kitajci in drugi prebivalci različnih kulturnih ozadij. Večina je brez potrebnih papirjev, ki bi jim dovoljevali, da se legalno zaposlijo. 

Za varnost skrbi 115 tisoč policistov

Za varnost v Franciji po terorističnem napadu skrbi 115 tisoč policistov in vojakov. Odgovornost za petkov napad je, kot je znano, prevzela teroristična organizacija Islamska država.

Policijska akcija v Parizu | Avtor: EPA EPA

Pojavil se je še eden 

Francoska policija je na podlagi nekega videoposnetka potrdila, da je napade, v katerih je bilo ranjenih skupaj še 400 ljudi, od tega jih je 57 še vedno v kritičnem stanju, izvedlo najverjetneje devet, in ne le osem teroristov. Ni znano, ali je deveti napadalec eden izmed dveh osumljencev, ki jih je v akciji prijela belgijska policija, ali pa je še vedno na begu.

Dve letali pristali

Zaradi teroristične grožnje z bombo sta morali zasilno pristati dve letali družbe Air France, ki sta bili na poti iz ZDA v domovino. Eno je pristalo v kanadskem Halifaxu, drugo pa v Salt Lake Cityju. 

Policijska akcija v Parizu | Avtor: EPA EPA

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • jakec1575 21:48 18.november 2015.

    Delam od doma, tako da nic skrbeti za moje prihodke. Imate prav. Tezko doumem to kolicino sovrastva mojih sodržavljanov in neinformiranosti ter vero v youtube in porocila, ki jih pisejo blogerji, nepreverjeni viri in hejterski anonimnezi na svojih spletnih straneh. ...prikaži več. Nobene kriticne distance do virov. Vsak objavi tisto kar se sklada z njegovim mnenjem. Nobena juha se ne poje tako vroca, kot se skuha. Tudi ozadje te vojne in celotne zgodbe se bo razcistila. Imate pa prav. Cisto prevec casa sem namenil hejterjem. To je njihova kalvarija. Žalosten sem, ker zivim v hejterski državi. Hvala za opozorilo.

  • ghost1 21:33 18.november 2015.

    Dajte nam puške, bomo sami poskrbeli za to golazen, če drugi ne morejo.

  • 108 18:57 18.november 2015.

    https://www.youtube.com/watch?v=atklPttbKaMRealne Bosanci ali islamisti. Njihove matere jim dovoliti, da se preklete! https://www.youtube.com/watch?v=Wt9bMYcmUFgRealne Turki ali islamisti. Njihove matere jim dovoliti, da se preklete! Adam