Svet
7748 ogledov

Pili so lastni urin

kletka, zapor Profimedias
Novinar, ki so mu dovolili, da je obiskal taborišče.

Britanec Ed Vulliamy je leta 2006 pričal na več deset sojenjih na Haaškem sodišču, ne le v primeru Slobodana Praljaka. Po včerajšnjem dogodku na sodišču, ko je obtoženi popil strup in posledično v bolnišnici umrl, je novinar za Guardian napisal članek o svojem srečanju s Slobodanom Praljakom leta 1993.

Navedel je, da je Praljak podpisal dovolilnico za tri novinarje, ki so jim dovolili obisk taborišča Dretelj v bližini Čapljine. Tam so bili zaprti bosanski muslimani, ki so bili - poudarja novinar - zlorabljani, stradani, na koncu tudi ubiti.

Novinarjem so sprva prepovedovali dostop do taborišča, nato pa je trojici Praljak prižgal zeleno luč "iz razlogov, znanih le njemu".

Vulliamy piše, da je v enem izmed skladišč videl na stotine prestrašenih moških, ki so jih držali zaprte po 72 ur, pustili so jih, da se dušijo na vročini in smradu ter pijejo lastni urin. Navaja, da je videl zapornike, ki so izgledali kot okostnjaki in da so imeli težave s kožo.

Novinar navaja izpovedi zapornikov, da so ponoči pijani stražarji streljali nanje ter med takšnimi incidenti pobili in ranili več ljudi.

Andrej Plenković "Krivica!" Svet Hrvati v bran vojnemu zločincu

Haaško sodišče je bremenilo Praljaka ravno zaradi vojnih zločinov v BiH v letu 1993. Zaradi tega je bil danes pravnomočno obsojen na 20 let zapora. Po izreku sodbe je dejal, da ni vojni zločinec in spil strup.

Slobodan Praljak, Haag, strup | Avtor: Epa Epa

Praljak je vojaško kariero v letih 1994 in 1995 nadaljeval znova v uniformi hrvaške vojske in je bil tudi šef vojaškega kabineta prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Kot častnik hrvaške vojske se je upokojil konec leta 1995 in prevzel posle v upravi zagrebškega podjetja Chromos.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • alen04 08:22 01.december 2017.

    Prehitro je crknu, prase gnusno!!!

  • Avatar Zala
    Zala 18:01 30.november 2017.

    Capin pokvarjen !