Svet
2 ogledov

Po EU udarile še ZDA

Barack Obama EPA
Nove sankcije bodo vplivale na ruski finančni in energetski sektor.

Zaradi dogajanja v Ukrajini so nove sankcije proti Rusiji sprejele tudi ZDA. Kot so sporočili s finančnega ministrstva v Washingtonu, se strožje sankcije nanašajo na ruski finančni in energetski sektor. Washington je danes z novimi omejitvami na področju financiranja med drugim udaril po največji ruski banki Sberbanki, energetskih gigantih Transneft, Gazprom, Lukoil, Gazprom Neft in Surgutneftgas ter ruskemu državnemu industrijskemu holdingu Rostec.

Tarča novih sankcij so tudi osebe, ki so dejavne v ruskem obrambnem sektorju. "Glede na neposredno vojaško posredovanje Rusije in njene očitne poskuse destabilizacije Ukrajine, smo danes poglobili naše sankcije proti Rusiji," je sporočil ameriški finančni minister Jacob Lew.

EU razširila sankcije

Bela hiša je z današnjimi kaznovalnimi ukrepi sicer sledila podobnim, ki jih je proti Rusiji že pred dnevi dogovorila, danes pa tudi uvedla EU. Slednja je razširila gospodarske omejitve na finančnem, energetskem in obrambnem področju, razširila pa je tudi seznam oseb, proti katerim je uvedla sankcije. 

EU je prepovedala izdajanje posojil petim velikim ruskim bankam v državni lasti ter prepoved zadolževanja treh velikih ruskih obrambnih podjetij in treh velikih naftnih podjetij. Prepovedane so tudi storitve, potrebne za pridobivanje ali proizvodnjo nafte v globokem morju in na Arktiki ter za izvajanje projektov pridobivanja plina iz skrilavcev v Rusiji. 

Za devet ruskih obrambnih podjetij s proizvodnjo v civilne in vojaške namene EU prepoveduje izvoz blaga za dvojno uporabo iz EU. Med temi podjetji sta tudi proizvajalec pušk kalašnikov in Almaz Antej, proizvajalec raketnega sistema BUK, ki bi lahko bil uporabljen pri strmoglavljenju letala MH17.

Na seznam dodali 24 oseb

Na seznamu oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanaj v unijo, je novih 24 oseb. Unija je na kazenski seznam uvrstila "premierja" tako imenovane Ljudske republike Doneck Aleksandra Zaharčenka in njenega "obrambnega ministra" Vladimirja Kononova, znanega tudi po vzdevku "Car", poveljnika ljudske milice v Doneškem bazenu Miroslava Rudenka ter "premierja" tako imenovane Ljudske republike Lugansk Genadija Cipkalova.

Poleg tega so na seznamu vodja ruskega obrambnega in industrijskega holdinga Rostec Sergej Čemezov, tesni sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina, oba sta bila tudi člana ruske obveščevalne službe KGB, ter ruski ultranacionalist Vladimir Žirinovski, ki je dejavno podpiral uporabo ruskih oboroženih sil v Ukrajini in priključitev Krima, piše v uradnem listu.

Rusija napovedala "miren" odgovor

"Sprejemanje takšnih odločitev v času, ko se mirovni proces stabilizira, tako kot smo upali, pomeni izbiro škodovanja mirovnemu procesu," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

V izjavi za rusko javno televizijo ob robu vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje v Dušanbeju je Lavrov napovedal, da se bo Rusija na sankcije odzvala "mirno, na ustrezen način", predvsem pa bo odziv utemeljila na nujnosti obrambe svojih interesov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.