Svet
16599 ogledov

Poglejte to vremensko divjanje v Avstriji

Strela, nevihta Profimedia
Avstrijsko Štajersko je včeraj prizadelo hudo neurje z močnimi nalivi. Težave so imeli tudi na Gradiščanskem in ponekod na Zgornjem Avstrijskem.

Razmere so se do davi večinoma umirile, včeraj pa so ljudje v številnih krajih bili bitke z vremenskimi udarci.

Zaradi obilnega deževja se je v soboto zvečer sprožil zemeljski plaz pri kraju Übelbach, kakih 30 kilometrov severno od Gradca, ki je zasul del pirnske avtoceste. Oba vozna pasova sta bila davi zaprta za promet, je sporočila avstrijska družba za avtoceste (Asfinag).

Zaradi nalivov je močno narasel eden od pritokov reke Mure, ki je prestopil bregove in poplavil središče kraja Übelbach. Narasle vode so odnesle nekaj avtomobilov. Po podatkih gasilcev so morali rešiti več ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Huda neurja z obilnimi padavinami so v soboto zvečer povzročila poplave v okolici Gradca ter delih jugovzhodne Štajerske. Med drugim je vremenski portal Neurje.si na svojem Faebook profilu objavil posnetke posledic vremense ujme:

Zaradi močnih sunkov vetra so se na ceste podrla tudi številna drevesa. Več cest je še vedno zaprtih, je danes sporočila policija.

Po poročanju časnika Kleine Zeitung so samo v glavnem mestu Štajerske Gradcu gasilci posredovali več kot 800-krat. V kraju Neudau so zaradi vdora vode morali evakuirati dom za ostarele. Na varno so rešili 40 ljudi.

Vreme se je medtem danes umirilo, vendar bi lahko po navedbah vremenoslovcev popoldne spet nastale močne nevihte.

Zaradi močnih nalivov je civilna zaščita v soboto izdala opozorilo tudi ponekod na Gradiščanskem, kjer so reke in potoki prestopili bregove. Štajerski deželni glavar Hans Peter Doskozil je pri odstranjevanju posledic neurja zaprosil za pomoč avstrijsko vojsko, so sporočili davi po poročanju APA.

Neurje je v soboto zvečer povzročalo preglavice tudi prebivalcem in gasilcem na Zgornjem Avstrijskem. Na terenu je bilo skupno 1700 reševalcev in 115 gasilskih enot. Najbolj prizadeta so bila okrožja Braunau am Inn, Vöcklabruck, Gmunden, Wels-Land in Linz-Land, so sporočili gasilci. Po doslej znanih podatkih ni bil nihče poškodovan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 17:10 09.junij 2024.

    Na ORF nikjer niso prikazali državljane ,ki za nastalo stanje krivijo vlado in politiko ampak složno odpravljajo škodo.

  • Avatar Zala
    Zala 14:48 09.junij 2024.

    Trojica, ki stoji in razpravlja na zagozdenih avtomobilih, se očitno ne zaveda, da jim preti smrtna nevarnost. Zaradi njihovega stopicanja se lahko kateri od avtomobilov premakne, voda dobi moč in adijo.