Svet
801 ogledov

Poklukar o vračanju migrantov

Boštjan Poklukar Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Notranji minister na zasedanju v Budimpešti.

Vračanje migrantov mora biti učinkovito in trajno, je danes na neformalnem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Budimpešti dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Ob tem je Evropsko komisijo pozval k aktivnejši vključitvi in nudenju pomoči pri vračanju ne le državam Evropske unije, ampak tudi državam Zahodnega Balkana.

Glede prihodnosti sodelovanja v EU je Poklukar povedal, da je nov zakonodajni okvir, sprejet v okviru pakta o migracijah in azilu, glavno vodilo pri soočanju z neregularnimi migracijami.

Skupaj s kolegi je ob tem poudaril pomen celovitega pristopa k upravljanja z migracijami, ki mora vključevati sklepanje ustreznih partnerstev s tretjimi državami, boj proti tihotapskim mrežam ter zagotavljanje zadostnih finančnih sredstev za vse aktivnosti.

Poklukar je ob tem izpostavil pomen vračanja migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje. Dejal je, da bi to moralo biti učinkovito in trajno. Ob tem je komisijo pozval k aktivnejši vključitvi in nudenju pomoči pri vračanju državam Zahodnega Balkana, so sporočili.

Na področju boja proti tihotapljenju in trgovini z ljudmi je izrazil željo, da bi evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex čimprej zaključila pogajanja z vsemi partnerji na Zahodnem Balkanu in začela delovati operativno.

Glede organiziranega kriminala pa je menil, da bi bilo na ravni EU treba uskladiti zakonodajo, saj bi na tej enotni osnovi lažje preiskovali čezmejni organiziran kriminal. "Za uspešen boj proti organiziranemu kriminalu je ključno mednarodno sodelovanje in pravočasna izmenjava operativnih informacij. Hitri izmenjavi informacij mora slediti njihova analiza in boljše povezovanje, ukrepom policijskih organov pa učinkovit pravosodni odziv," je v razpravi povedal minister.

begunci Migracije Slovenija Število nezakonitih prehodov meje večje kot lani mejni prehod s Hrvaško Slovenija Slovenija za pol leta podaljšuje nadzor na meji

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 20:14 22.julij 2024.

    madzari imajo polna usta antimigrantske politike a najvec jih tam ces fasemo.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:36 22.julij 2024.

    Pa to je itak 99% migrantov,ki ne izpolnjujeo zahtev za bivanje,teraj nazaj,pa makar v živilske vagone,če ne se bo samo kriminal razpasal, predvsem pa bodo ženske na udaru!!!

  • ginko 19:10 22.julij 2024.

    poklukar spokaj takoj nazaj v svoj poklic, kakor tudi ostala vaša fašistično-komunajzarska vlada. Prvo ste podrli ograjo državne meje, sedaj bi pa še vračali ilegalce na račun stroškov pokritih iz davkoplačevalskega denarja.